Proiectul monumental pe care Cluj îl pregătește că nu mai așteaptă Guvernul

Proiectul monumental pe care Cluj îl pregătește că nu mai așteaptă Guvernul

Consiliul Judeţean (CJ) Cluj nu mai vrea să stea la mâna Guvernului, așa că vrea își construiește pe cont propriu și din fonduri europene, un centru integrat de transplant, unic în România. Când urmează să fie gata.

Clădirea centrului de transplant, care se va număra printre puținele astfel de spitale din Europa urmează să fie ridicată în maxim cinci ani. Acesta va fi construit pe strada Victor Babeș din Cluj, pe un teren care aparține Consiliului Județean și care se întinde pe o lungime de 15.000 metri pătraţi. Suprafața acestuia este de circa 7.000 metri pătraţi.

„Am decis, împreună cu specialişti, să construim la Cluj un centru integrat de transplant. În acest centru integrat de transplant vom avea posibilitatea de a face operaţiunile de transplant în ceea ce priveşte partea de rinichi, plămâni, inimă şi ficat. Construcţia o vom face din finanţarea CJ şi finanţarea europeană şi peste câţiva ani va fi un element de referinţă şi foarte utilă Clujului, regiunii şi întregii ţări, pentru că este unic în România şi înţeleg că printre puţinele astfel de centre, dacă nu singurul”, a spus Alin Tişe, Preşedintele CJ Cluj.

Pentru construirea spitalului a fost lansat un concurs în care participanții trebuie să proiecteze clădirea în care va fi amenajat primul centru de transplant din România. Concursul se va încheia în februarie. După care, urmează să fie organizat alt concurs, în urma căruia se va alege conceptul.

„Acest centru integrat de transplant multiorgan este un proiect unic în România şi, practic, în UE sunt foarte puţine centre care să fie concentrate pe toate tipurile de transplant. De el vor beneficia mii de pacienţi din întreaga ţară şi chiar din afara României, pe măsură ce ne vom alinia la Eurotransplant. Va fi un câştig mare şi pentru corpul medical, vor beneficia şi se vor forma profesional sute de medici; unii din afara României şi-au manifestat deja dorinţa să vină să lucreze în acest centru. Pe lângă activitatea propriu-zisă de transplant, va fi şi o activitate de cercetare şi de formare medicală continuă. Deci va fi o activitate foarte complexă şi, pentru imaginea Clujului, cred că va fi un pas extrem de important şi toată lumea va avea de câştigat”, a declarat Vasile Mureşan, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Cluj.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI