Legea în România spune că perioada de suspendare a permisului nu poate fi mai mică de 30 de zile. În funcție de ilegalitatea comisă, oamenii legii pot decide să îți ia permisul pentru 60 sau 90 de zile. Ce detalii trebuie să cunoască șoferii despre cazul în care îți este luat documentul pentru 30 de zile? Ce ai făcut greșit dacă ai pățit asta și ce se întâmplă dacă nu te prezinți la Poliție în termen de 5 zile după cele petrecute?
Conform legii din România, permisul de conducere nu poate să fie suspendat mai puțin de 30 de zile. De asemenea, oamenii legii decid dacă documentul va rămâne la ei chiar și 60 sau 90 de zile.
Trebuie precizat faptul că punctele de penalizare expiră la șase luni de la data la care s-a constatat contravenția. Tipul de suspendare a permisului se aplică doar șoferilor care comit contravenții ce însumează 15 puncte de penalizare în decursul a jumătate de an.
Documentul poate fi suspendat pentru 30 de zile în cazul următoarelor contravenții:
Cea mai gravă este perioada de 90 de zile în care nu te mai poți folosi de carnetul tău de conducere. Codul Rutier prevede că permisul poate fi suspendat pe o perioadă de 90 de zile în cazul în care șoferul desăvârșește una din următoarele contravenții:
Dacă șoferul săvârșește din nou o faptă care atrage suspendarea carnetului într-un interval de șase luni de la data restituirii permisului, perioada de suspendare se majorează cu încă 30 de zile.
Hotărârea aceasta va fi comunicată șoferului de către serviciul poliției rutiere în termen de 10 zile de la data constatării ultimei contravenții. În plus, dacă nu te prezinți în 5 zile de la înștiințarea scrisă, el va mai fi reținut de polițiști pentru încă 30 de zile.