Suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile în 2022. Cum rămâi pieton

Suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile în 2022. Cum rămâi pieton
Suspendare permis pentru 30 de zile în 2022: ce trebuie să știe șoferii?

Legea în România spune că perioada de suspendare a permisului nu poate fi mai mică de 30 de zile. În funcție de ilegalitatea comisă, oamenii legii pot decide să îți ia permisul pentru 60 sau 90 de zile. Ce detalii trebuie să cunoască șoferii despre cazul în care îți este luat documentul pentru 30 de zile? Ce ai făcut greșit dacă ai pățit asta și ce se întâmplă dacă nu te prezinți la Poliție în termen de 5 zile după cele petrecute?

Suspendare permis de conducere pentru 30 de zile: detalii importante pentru șoferi

Conform legii din România, permisul de conducere nu poate să fie suspendat mai puțin de 30 de zile. De asemenea, oamenii legii decid dacă documentul va rămâne la ei chiar și 60 sau 90 de zile.

Trebuie precizat faptul că punctele de penalizare expiră la șase luni de la data la care s-a constatat contravenția. Tipul de suspendare a permisului se aplică doar șoferilor care comit contravenții ce însumează 15 puncte de penalizare în decursul a jumătate de an.

Documentul poate fi suspendat pentru 30 de zile în cazul următoarelor contravenții:

  • Depășirea altor vehicule în timp ce așteaptă la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată;
  • Neacordarea de prioritate pietonilor care se află pe sensul de deplasare a șoferului și care trec prin locurile special amenajate și semnalizate;
  • Neacordarea de prioritate vehiculelor care au acest drept;
  • Nerespectarea culorii roșu a semaforului;
  • Depășirea neregulamentară;
  • Nerespectarea indicațiilor agentului de circulație;
  • Neprezentarea la secția de poliție atunci când s-a produs un accident cu pagube materiale, cu excepția cazurilor când șoferii implicați au încheiat o constatare amiabilă de accident sau este avariat doar vehiculul șoferului care deține o asigurare facultativă de avarii auto.

Suspendarea permisului pentru 90 de zile

Cea mai gravă este perioada de 90 de zile în care nu te mai poți folosi de carnetul tău de conducere. Codul Rutier prevede că permisul poate fi suspendat pe o perioadă de 90 de zile în cazul în care șoferul desăvârșește una din următoarele contravenții:

  • Nerespectarea barierelor de cale ferată sau a luminilor roșii la trecerea la nivel cu calea ferată;
  • Depășirea vitezei legale cu peste 50 km/h; Conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice;
  • Conducerea unui autoturism cu defecțiuni grave la sistemul de frânare sau la direcție.

Dacă șoferul săvârșește din nou o faptă care atrage suspendarea carnetului într-un interval de șase luni de la data restituirii permisului, perioada de suspendare se majorează cu încă 30 de zile.

Hotărârea aceasta va fi comunicată șoferului de către serviciul poliției rutiere în termen de 10 zile de la data constatării ultimei contravenții. În plus, dacă nu te prezinți în 5 zile de la înștiințarea scrisă, el va mai fi reținut de polițiști pentru încă 30 de zile.