Într-un mesaj adresat statelor lumii președintele Xi Jinping a anunțat măsurile pe care le va lua China legat de schimbările climatice. Astfel, China își propune „neutralitatea carbonului până în 2060”.
Schimbările climatice sunt o problemă, la nivel mondial. China, unul din cele mai mari state, își propune schimbări drastice în următorii ani. Anunțul a fost făcut chiar de către președintele Xi Jinping. În alocuțiunea sa, Xi Jinping a anunțat intenția Chinei de a urmări să atingă vârfurile de emisii înainte de 2030.
În același speach, Xi Jinping a vorbit și de măsurile de neutralitate a emisiilor de carbon până în 2060. Președintele Chinei a subliniat pașii pe care îi are de făcut țara sa în cadrul video-conferinței către Adunarea Generală a ONU din New York. Anunțul este văzut ca un pas semnificativ în lupta împotriva actualelor schimbări climatice. China este cea mai mare sursă de dioxid de carbon din lume, responsabilă pentru aproximativ 28% din emisiile globale.
Odată cu negocierile climatice globale stagnate și conferința părților din acest an amânată până în 2021, se așteptau puține progrese în această privință la ONU. Cu toate acestea, președintele Chinei a surprins întrunirea ONU făcând o declarație îndrăzneață cu privire la planurile țării sale de combatere a emisiilor.
El a cerut tuturor țărilor să obțină o redresare ecologică pentru economia mondială în urma pandemiei coronavirusului. Anul acesta ar fi trebuit să aibă loc conferința COP26, dar din motive clare, de pandemie, a fost amânată pentru o dată ulterioară.
Până în prezent, Xi Jinping a declarat că va atinge maxim emisiile până cel târziu în 2030, dar a evitat să se angajeze într-un obiectiv pe termen lung, spun cei de la BBC. Emisiile din China au continuat să crească în 2018 și 2019. Asta în contextul în care o mare parte din lume a început să renunțe la combustibilii fosili.
Odată cu criza Covid-19 din această primăvară, Xi Jinping anunța faptul că țara sa a avut o scădere a emisiilor cu 25%, până în iunie. Ulterior au revenit, pe măsură ce centralele pe cărbune, construcțiile și alte industrii grele au revenit în producția de masă.
Observatorii cred că, făcând această declarație în acest moment, liderul chinez profită de reticența SUA de a aborda problema climatului. În 2014, Xi Jinping și președintele SUA, Barack Obama, au ajuns la un acord surpriză privind schimbările climatice. Acordul a devenit, ulterior, un element cheie al acordului de la Paris semnat în decembrie 2015.
”Anunțul de astăzi al președintelui Xi Jinping este, de asemenea, un element major pentru Uniunea Europeană, ai cărui lideri l-au îndemnat recent pe președintele Xi să facă exact acest pas ca parte a unei acțiuni comune de reducere a emisiilor, arătând că mișcările internaționale de reducere a schimbărilor climatice rămân vii, în ciuda eforturilor depuse de Donald Trump și Jair Bolsonaro în pregătirea COP26 de anul viitor de la Glasgow.”, au declarat observatorii de mediu.
Există multe întrebări despre anunțul făcut de Xi Jinping care rămân fără răspuns. Una dintre ele se referă la ce se înțelege exact prin neutralitate în materie de carbon și ce acțiuni va întreprinde China pentru a ajunge acolo. Majoritatea observatorilor au fost de acord că anunțul Chinei a fost un pas semnificativ. Concluzia se bazează și pe faptul că statul chinez are un rol important în dezvoltarea combustibililor fosili în întreaga lume.