Un bărbat a ajuns la spital din cauza unui supliment. Supradoza făcută de acesta este un avertisment pentru cei care se gândesc să adauge astfel de medicamente în viața lor, arată un articol publicat marți în revista BMJ Case Reports. Care au fost semnele supradozajului și la ce se poate ajunge în cele mai grave cazuri? Cât pastile a luat individul într-o singură zi și ce s-a întâmplat cu el în toată această perioadă?
Un bărbat a ajuns la spital cu supradoză de vitamina D. Acesta caz vine ca un avertisment pentru persoanele care se gândesc să adauge în stilul lor de viață astfel de pastile, arată un articol publicat în cursul zilei de marți în revista BMJ Case Reports. Bărbatul a început să ia zilnic peste 20 de suplimente fără prescripție medicală după o vizită la un nutriționist privat.
Ar fi fost vorba inclusiv și despre 50.000 de unități internaționale de vitamina D de trei ori pe zi. Doza în cauză este de sute de ori mai mare decât recomandările standard ale specialiștilor. În decurs de o lună el a început să sufere de greață, dureri abdominale, diaree, episoade repetate de vărsături, crampe în picioare și țiuituri în urechi.
Individul a auzit despre suplimentele în cauză de la o emisiune radiofonică și l-a contactat mai apoi pe nutriționistul din emisiune, conform Dr. Alamin Alkundi, coautor al raportului și endocrinolog la spitalul William Harvey din East Kent, în Marea Britanie, care l-a tratat pe bărbat.
Vitaminele D, A, E și K sunt stocate în ficat și în celulele adipoase ale organismului spre deosebire de vitaminele solubile în apă. Consumul cu mult peste doza normală este periculos. Bărbatul din cazul acesta a luat doza zilnică de 150.000 UI de vitamina D, care era „de 375 de ori mai mare decât cantitatea recomandată”, a spus Alkundi.
Organismul nostru are nevoie de vitamina D, iar principala sarcină a acesteia este de a ajuta organismul să absoarbă calciul din intestine. Vitamina D joacă un rol în sănătatea sistemului imunitar, în activitatea creierului și în modul în care funcționează mușchii.
În SUA, 15 micrograme de vitamina D pe zi sunt recomandate pentru adulții cu vârsta de până la 69 de ani, arată National Institutes of Health. A fost demonstrat în cadrul unui studiu din anul 2017 faptul că 3% din americani au luat mai mult decât limita superioară tolerabilă de 4.000 UI pe zi pentru adulți.