Supa de oase e una din preferatele românilor, mai ales în sezonul rece când felul principal trebuie să fie neapărat ceva cald și lichid. Este la îndemâna tuturor gospodinelor și te ajută să termini rapid un preparat care să și fie pe placul tuturor pofticioșilor de la masă.
Supa de oase e printre cele mai preparate la noi în țară, mai ales că gospodinele de odinioară găseau soluția perfectă pentru a trece încă o zi peste un meniu și fără să risipească ce le-a rămas din ziua precedentă. Beneficiile ei sunt foarte cunoscute, un alt motiv pentru care și românii o consumă destul de des, în special iarna. Preparatul acesta este foarte nutritiv pentru că oasele de la animale sunt bogate în calciu, magneziu, potasiu și fosfor. Mai mult decât atât, oasele de pește sunt și ele o alegere bună, pentru că acestea sunt esențiale pentru buna funcționare a tiroidei și metabolismului. Numai măduva conține: vitamina A, vitamina K2, minerale precum zinc, fier, mangan, seleniu, bor, dar și acizi grași omega-3. Toate acestea conțin proteină de colagen și se transformă în gelatină, dacă sunt preparate corespunzător.
Beneficiile supei de oase
Ideală pentru sistemul digestiv
Luptă împotriva inflamațiilor
Îmbunătățește sănătatea articulațiilor
Supa de oase ajută la scăderea în greutate
Ingrediente
1 kg oase de vită variate
1 buc morcov
1 buc rădăcină pătrunjel
2 tije apio
1 buc ceapă galbenă
3 căței usturoi
2 lg oțet din cidru de mere
2 buc foi de dafin
apă
Mod de preparare
-Într-o oală mare de 4-5 litri se adaugă bucățile de oase, legumele spălate și curățate, oțetul și apa până sus. Se lasă doar 2 cm până sus.
-Dacă folosești oala clasică atunci setezi focul cât mai redus posibil și folosești un capac. Poți să fierbi supa de dimineața până seara sau peste noapte. Slow cookerul se setează pe funcția low pentru aproximativ 20h.
-Nu este nevoie să se ridice capacul între timp. După ce a fiert, se lasă un pic la răcit ca să fie mai ușor de manevrat. Se strecoară bine. Oasele și legumele se aruncă și se păstrează doar lichidul obținut.
-Se utilizează imediat sau se congelează. Se pot folosi borcane, caserole, pungi cu zip sau forme pentru gheață. (Sursa: mâncareabatovina.ro)