19 dec. 2024 | 12:08

Control la granița dintre România și Bulgaria, începând din 1 ianuarie 2025. La ce trebuie să fie atenți șoferii

News
Control la granița dintre România și Bulgaria, începând din 1 ianuarie 2025. La ce trebuie să fie atenți șoferii
Controale la granița dintre România și Bulgaria

Într-o decizie neașteptată, Bulgaria a anunțat introducerea controalelor la granița cu România pentru o perioadă de șase luni, începând cu 1 ianuarie 2025. Anunțul vine la doar câteva zile după ce Consiliul Uniunii Europene a aprobat aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen, o decizie mult așteptată care trebuia să elimine toate controalele la frontierele interne.

Motivarea deciziei: securitate și migrație

Guvernul de la Sofia justifică această măsură prin necesitatea de a asigura securitatea în contextul unor posibile schimbări în fluxurile de migrație.

„Pentru a preveni potențialele amenințări la adresa securității generate de modificările modelelor de migrație, care pot rezulta ca o consecință imediată a lipsei de control la frontierele interne, controalele la frontieră se vor face la punctele de trecere a frontierei interne cu România pentru o perioadă de șase luni, după care acestea vor fi suspendate”, se precizează într-un comunicat al biroului de presă al guvernului bulgar.

Măsura a fost luată în conformitate cu declarația cvadripartită semnată pe 22 noiembrie 2024, la Budapesta, de către Austria, Bulgaria, Ungaria și România. Această declarație stabilea o serie de reguli privind gestionarea frontierelor în contextul extinderii Spațiului Schengen.

Impact asupra șoferilor și călătorilor

Decizia autorităților bulgare presupune revenirea la controale vamale și de securitate pentru toate persoanele care tranzitează granița bulgaro-română. Șoferii, în special cei care operează transporturi internaționale de marfă, sunt sfătuiți să aloce timp suplimentar pentru traversarea graniței și să fie pregătiți pentru posibile întârzieri.

De asemenea, guvernul de la Sofia a anunțat suspendarea temporară a funcționării unor puncte de trecere a frontierei la granițele interne dintre Bulgaria și România, precum și Bulgaria și Grecia. Detalii suplimentare despre punctele afectate urmează să fie anunțate în zilele următoare.

Contextul deciziei: aderarea României și Bulgariei la Schengen

La 12 decembrie 2024, Consiliul Uniunii Europene a decis că România și Bulgaria vor elimina controalele la frontierele lor terestre începând cu 1 ianuarie 2025, marcând aderarea completă la Spațiul Schengen. Astfel, cele două țări vor deveni granițe externe ale acestui spațiu, ceea ce înseamnă aplicarea deplină a regulilor privind libera circulație.

Cu toate acestea, măsura anunțată de Bulgaria ridică întrebări cu privire la implementarea efectivă a acestei decizii, cel puțin pe termen scurt.

Reacții și implicații politice

Decizia Bulgariei poate avea implicații politice semnificative, fiind percepută ca o mișcare precaută, dar controversată, în contextul integrării în Schengen. Criticii acestei măsuri ar putea susține că ea subminează principiul libertății de mișcare, unul dintre pilonii fundamentali ai Uniunii Europene.

Pe de altă parte, autoritățile bulgare consideră că această decizie este un compromis necesar pentru a asigura tranziția lină către o frontieră externă Schengen bine gestionată.

„Este esențial să garantăm că securitatea cetățenilor europeni nu este compromisă. Această măsură este una temporară, dar necesară”, au declarat oficiali guvernamentali bulgari.

Ce urmează?

Pe măsură ce România și Bulgaria finalizează pregătirile pentru aderarea completă la Spațiul Schengen, rămâne de văzut cum vor fi gestionate controversele legate de controalele temporare la granițe. Cele două țări vor trebui să colaboreze îndeaproape pentru a minimaliza impactul asupra cetățenilor și transportatorilor și pentru a asigura respectarea termenelor stabilite la nivel european.

În ciuda provocărilor, aderarea celor două state la Schengen rămâne un moment istoric care marchează un nou capitol în integrarea lor europeană.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Ignat pentru a-ti merge bine
Redactia.ro
Povestea de dragoste care a declanşat „scandalul secolului XX” la Hollywood. Ingrid Bergman și-a părăsit familia pentru Roberto Rossellini
Click.ro
Reacția lui Klaus Iohannis după retragerea PSD de la masa negocierilor. "Nu este momentul unor certuri mărunte"
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile momentului. Cum s-a afișat fiica Ralucăi Moianu cu soțul ei. Mara a uimit pe toată lumea când a anunțat că e gravidă la 19 ani, cu un bărbat mai în vârstă
Unica.ro
Cât de săraci au ajuns românii. Amanetul, ultima soluție de Crăciun
EVZ.ro
Ce beneficii pentru sănătate are laptele de bivoliță. De ce ar trebui să îl consumi mai des 
Spynews
Verdict clar pentru Călin Georgescu. Nimeni și nimic nu-l mai poate opri
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
NICUȘOR DAN contrazice USR și PSD! CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA!
Mediaflux
Alimentele care îți reglează glicemia. Vei observa o îmbunătățire majoră
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Doi concurenți au ajuns la eliminare, la Chefi la cuțite. Cine a fost salvat cu amuleta și cine a ieșit
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro