Întâlnirea dintre Vladimir Putin și Viktor Orban a stârnit un val de reacții și de îngrijori în rândul mai multor diplomați europeni. Nici SUA nu privește cu ochi buni această întrevedere. Ce discuții au purtat cei doi și ce nemulțumiri există?
Întâlnirea dintre Viktor Orban și Vladimir Putin a avut loc în cursul zilei de marți în marja Forumului Belt and Road (Noile Drumuri ale Mătăsii) de la Beijing. În cadrul întâlnirii, cei doi au purtat discuții legate de livrările de petrol și gaze dar și de energia nucleară. Într-un comunicat de presă emis de guvernul ungar, se arată că cei doi lideri s-au concentrat și pe discuții legate de pace.
”Premierul Orbán a subliniat importanța păcii, spunând că încetarea fluxului de refugiați, a sancțiunilor și a luptei este cheia pentru întregul continent, inclusiv pentru Ungaria”, se arată în comunicat.
Înainte de a se întâlni cu Putin, premierul ungar l-a informat pe președintele Consiliului European, Charles Michel, cu care „s-a sfătuit cu fermitate împotriva acestui lucru”.
Întâlnirea dintre cei doi nu a fost văzută cu ochi buni de către mai mulți diplomați europeni. Sub protecția anonimatului, aceștia și-au spus părerea.
„Este esențial ca toată lumea să se țină de politica pe care o avem. Dacă există un lider care se întâlnește cu Putin, este clar că nu este în conformitate cu politica”, a spus un alt diplomat pentru euronews.
”Nu a fost foarte binevenit, să spunem doar asta”, a spus un înalt diplomat, referindu-se la Putin ca fiind o sursă de „tot felul de probleme” pentru bloc. „Au fost foarte multe regrete. Semnalul pe care îl trimite nu a fost pozitiv.”
Nu numai oficialii de la Bruxelles sunt îngrijorați ci și cei din Statele Unite ale Americii.
„Statele Unite sunt îngrijorate de relaţia Ungariei cu Rusia”, a declarat ambasadorul SUA în Ungaria, David Pressman, într-un comunicat.
De cealaltă parte, principalul consilier politic al lui Orban, Balazs Orban, a respins criticile SUA într-o postare făcută la începutul acestei săptămâni, afirmând că Ungaria s-a „săturat” de „ipocrizia” ambasadorului SUA.
Întâlnirea stârnește îngrijorări și în contextul în care, Ungaria s-a opus în repetate rânduri asupra inițiativelor de sprijinire a Ucrainei.