Viktor Orban revine asupra celui mai aprins subiect al momentului. Premierul Ungariei avertizează ce ar urma să se întâmple, dacă statele membre NATO acționează conform cerințelor solicitate de Volodimir Zelenski. Din păcate, politicianul nu vede cu ochi buni alianța mascată împotriva Rusiei, acuzând statele NATO de susținerea războiului.
Susținător de seamă al Rusiei, Viktor Orban nu se dă înapoi de la declarații controversate vizavi de planurile ascunse ale Occidentului în detrimentul țării conduse de Putin, dar și al întregii lumi. Premierul ungar susține că statele Occidentale își doresc, de fapt, ca acest război să se prelungească cât mai mult timp, încurajând Ucraina să nu renunțe, notează EFE, potrivit Agerpres.
„Occidentalii vor război. Există o majoritate zdrobitoare a celor care sprijină războiul”, a declarat Orban în cadrul unei reuniuni a Guvernului, în oraşul Sopron.
Premierul ungar a vorbit despre posibila aderare a Ucrainei la NATO, lucru discutat în cadrul summitului Vilnius, avertizând cu cel mai negru scenariu care ar putea interveni. Mai exact, oficialul susține că, dacă NATO va face posibilă această aderare, al Treilea Război Mondial ar izbucni imediat. Deși pare că înțelege dorința Ucrainei, Viktor Orban nu vede posibilă o asemenea alianță.
„Sunt de înţeles cerinţele ucrainene (privind integrarea ţării lor în NATO), dar, dacă le-am îndeplini, ne-am afla în cel de-al Treilea Război Mondial”., a declarat acesta.
Totodată, Orban a criticat în termeni duri modul în care liderii ucraineni comunică în spațiul public, etichetând drept „agresiv şi plin de pretenţii”, adăugând că, prin livrarea de arme occidentale, Ucraina „nu se apropie de pace”, ci dimpotrivă, prelungește tensiunile din cadrul războiului.
Situația în care se află în acest moment Ucraina este considerată de Viktor Orban drept o slăbiciune, afirmând că țara lui Zelenski „şi-a pierdut suveranitatea”, având în vedere că nu are bani și luptă cu arme primite din Occident.
Înainte de aceste declarații explozive, Viktor Orban a solicitat statelor NATO, imediat după summitul de la Vilnius, să nu mai furnizeze arme Ucrainei, încurajând astfel, negocierile de pace dintre cele două țări.
Mai mult, premierul s-a arătat îngrijorat de soarta cetățenilor țării sale, care se află într-o zonă apropiată frontului de luptă. Încercând o abordare manipulatoare, premierul amintește Alianței Nord-Atlantice care este misiunea.
„Poziția Ungariei rămâne neschimbată și o vom reprezenta. În loc să aducem arme în Ucraina, ar trebui să aducem pacea. Încetarea focului este necesară, iar în loc de război, ar trebui să înceapă cât mai curând posibil negocierile de pace.
Poziția Ungariei este clară, deoarece războiul este în vecinătatea noastră și zeci de mii de unguri sunt în pericol imediat, deoarece există unguri care locuiesc în Transcarpatia.
Ungaria insistă ca NATO să nu-și schimbe poziția anterioară. NATO este o alianță de apărare militară, a fost creată pentru a proteja statele membre, nu pentru a desfășura acțiuni militare pe teritoriul altor țări”, a spus premierul maghiar.