Klaus Iohannis a făcut o vizită istorică la Budapesta, unde s-a întâlnit cu omologul său, Katalin Novák. Dar, marea surpriză a fost lipsa premierului maghiar, Viktor Orban, plecat în China. Dar, ca și cum nu ar exista nimic altceva, presa relatează despre relațiile de prietenie strânsă între liderul de la Kremlin și premierul maghiar. În celași tip, se vorbește de faptul că Vladimir Putin a numit Ungaria prietena Rusiei, cei doi reafirmând relaţiile ruso-ungare în ciuda tensiunilor internaţionale.
După vizita lui Volodimir Zelenski la București, a doua zi Klaus Iohannis suprindea prin vizita istorică la Budapesta, prima vizită a unui președinte român din 2009 încoace.
Află despre: Klaus Iohannis merge în Ungaria! Este prima vizită a unui președinte român din 2009 încoace
Întrevederile avute între cei doi perședinți, Katalin Novák și Klaus Iohannis, aveau menirea de a detensiona, într-o anume proporție, relațiile dintre cele două state, precum și posibile baze ale unor noi relații economice.
Numai că, deși delegația română aștepta o astfel de întervedere, premierul Viktor Orban a decis să nu paticipe la aceste întâlniri, fiind la Beijing, doar pentru a se întâlni cu Vladimir Putin.
Din punct de vedere diplomatic, lipsa lui Viktor Orban este considerată ca o palmă dată României și, implicit, președintelui Iohannis.
Fără a mai surprinde pe nimeni prezența lui Vladimir Putin la Beijing, și nici a premierului maghiar, presa a stat cu urechile pe declarațiile celor doi oficiali.
Președintele rus Vladimir Putin și cel mai apropiat aliat al său în rândul liderilor Uniunii Europene, premierul ungar Viktor Orban, s-au întâlnit pentru a 13-a oară.
În cadrul acestor noi întrevedere s-au reașezat bazele legăturilor bilaterale, deși tensiunile internaționale legate de războiul din Ucraina sunt încă la fel de mari.
Vezi și: Viktor Orban, jignit de un mare antrenor, de etnie maghiară
Ungaria s-a opus multor inițiative ale UE de sprijinire a Ucrainei pentru a rezista forțelor Moscovei, dar în continuare, primește cea mai mare parte a țițeiului și a gazelor din Rusia
Premierul maghiar a mai reiterat idea că ”Ungaria nu a dorit niciodată să se opună Rusiei și încearcă să salveze contactele bilaterale”, i-a spus Orban lui liderului rus în comentarii transmise prin intermediul unui interpret la televiziunea rusă înainte de un forum la Beijing.
Cei doi s-au întâlnit în casa de oaspeți a guvernului, unde era cazat Putin, înainte de începerea unui forum internațional privind Inițiativa Belt and Road a Chinei.
„În ciuda faptului că în condițiile geopolitice actuale oportunitățile de menținere a contactelor și de dezvoltare a relațiilor sunt foarte limitate, totuși, nu poate provoca decât satisfacție faptul că relațiile noastre cu multe țări europene sunt menținute și dezvoltate. Una dintre aceste țări este Ungaria”, i-a spus Vladimir Putin premieruli maghiar, Viktor Orban.
Ungaria întreține legături mai strânse cu Rusia decât alte state membre ale UE. Premierul maghiar a dat semen că s-ar putea opun deciziilor care urmează să fie luate în decembrie cu privire la negocierilede aderare la UE cu Kievul.
Ungaria ar putea deveni statul care s-ar opune vehement pentru o astfel de decizie europeană.
Află despre: Ungaria distruge mitul sfârșitului de război prin negocierile dintre Rusia și Ucraina. Ce nu se știe, de fapt
În încercarea de a obține aprobarea Budapestei pentru acordarea de ajutoare suplimentare Ucrainei, inclusiv pentru începerea discuțiilor de aderare, Bruxelles-ul ia în considerare deblocarea a miliarde de euro pentru Ungaria.
Aceste sume aveau să fie înghețate tocmai din cauza preocupărilor legate de statul de drept, spun oficiali de rang înalt.
Într-un răspuns transmis prin e-mail către Reuters, șeful de presă al premierului Viktor Orban, Bertalan Havasi, a declarat că cei doi lideri au discutat despre transporturile de gaze și petrol, dar și despre probleme legate de energia nucleară.
În cadrul unui contract din 2014, atribuit fără licitație, gigantul energetic rus Rosatom construiește o centrală nucleară în Ungaria. Bertalan Havasi a declarat că Viktor Orban a subliniat că este crucial pentru toată lumea ca tensiunile să dispară.
De altfel, acesta e reitarat ideea că sancțiunile impuse Rusiei și luptele din Ucraina ar trebui să ia sfârșit. Acelșai lucru l-a spus și referitor la fluxul de refugiați, dar nu a precizat cine a inițiat ultima întâlnire.
Putin și Orban au vorbit ultima dată față în față pe 1 februarie 2022, într-o întâlnire de câteva ore la Moscova, cu exact trei săptămâni înainte de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, pe care Rusia o numește ”operațiune militară specială”.