România ia o decizie fără precedent cu privire la viitorul relației cu Rusia. Se va întâmpla din 2021 la baza americană de la Câmpia Turzii. Este cel mai important pas făcut de Pentagon în ultimii șase ani.
Baza de la Câmpia Turzii ar putea deveni unul dintre cele mai importante puncte strategice din regiunea Mării Negre și estul Europei. Congresul Statelor Unite a finalizat și adoptat bugetul apărării pentru anul fiscal 2021.
Pentru România, cele mai importante puncte din document sunt investițiile de peste 130 de milioane de dolari vor fi făcute pentru modernizarea Bazei 71 Aeriene ”General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii. Americanii au de gând să o transforme într-un hub operațional major al Forțelor Aeriene ale SUA în regiunea Mării Negre și în estul Europei.
Ceea ce urmează să se întâmple la baza americană de la Câmpia Turzii ar face parte din planul Statelor Unite de ”descurajare” a Rusiei. Aceasta este cea mai mare investiție făcută de Armata SUA într-o țară străină, din ultimii șase ani, potrivit unor surse militare.
La baza de la Câmpia Turzii, Statele Unite ar urma să facă investiții pe mai multe planuri. Conform proiectului de dezvoltare, pentru construirea unei platforme pentru materialele periculoase se vor cheltui 11 milioane de dolari, 32 de milioane de dolari vor asigura creșterea capacității de stocare de combustibil, iar 19,5 milioane se vor investi pentru realizarea unor zone de staționare a aeronavelor, inclusiv a celor folosite pentru transportul strategic, potrivit Impact.ro.
La scurt timp după ce Joe Biden a fost validat de către Colegiul Electoral ca președinte ales al Statelor Unite, liderul de la Kremlin i-a transmis un mesaj neașteptat. Potrivit Reusters, Vladimir Putin a lăsat de înțeles că este dispus să aibă o relație mult mai apropiată cu noul șef de stat american, fiind deschis către interacțiune și dialog cu Biden.
”Putin i-a urat președintelui ales mult succes și și-a exprimat încrederea că Rusia și SUA, care au o responsabilitate specială pentru securitatea și stabilitatea globală, pot ajuta cu-adevărat la soluționarea multiplelor probleme și provocări cu care se confruntă lumea, în pofida diferențelor dintre cele două state”, a mai transmis Kremlinul, potrivit hotnews.ro.