SUA contra China. Decizia luată de Joe Biden, ce summit organizează liderul american

SUA contra China. Decizia luată de Joe Biden, ce summit organizează liderul american
SUA contra China. Decizia luată de Joe Biden,

SUA contra China. Decizia luată de Joe Biden, ce summit organizează liderul american. Acest summit„va demonstra angajamentul continuu al Statelor Unite” faţă de acest bloc regional, „recunoscându-i rolul central în oferirea de soluţii de durată la cele mai urgente provocări”, a spus sâmbătă Casa Albă într-un comunicat, referindu-se în special la coronavirus sau la încălzirea globală.

Ce summit organizează Joe Biden

Joe Biden îi va primi pe liderii țărilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) la Washington în data de 12 şi 13 mai pentru un summit extraordinar cu această regiune cheie în strategia americană de contracarare a ascensiunii Chinei.

ASEAN reuneşte zece ţări, precum Indonezia, Thailanda, Singapore, Malaezia, Filipine, Vietnam, Myanmar, Cambodgia, Laos şi Brunei, dintre care câteva cu ieşire la Marea Chinei de Sud, acolo unde fricţiunile cu China sunt în creştere.

Astfel, acest summit dintre preşedintele american şi Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) „va demonstra angajamentul continuu al Statelor Unite” faţă de acest bloc regional, „recunoscându-i rolul central în oferirea de soluţii de durată la cele mai urgente provocări”, a precizat ieri Casa Albă într-un comunicat, referindu-se în special la COVID-19 sau încălzirea globală.

„A fi un partener puternic şi de încredere pentru Asia de Sud-Est este una dintre priorităţile principale” ale guvernului lui Joe Biden, a asigurat Casa Albă.

Casa Albă a reiterat obiectivul american de „promovare a unei (regiuni) Indo-Pacifice libere şi deschise, sigure, conectate şi rezistente”, „mantra” Washingtonului, ca să se arate ca apărător al acestei regiuni Asia-Pacific în faţa ambiţiilor de hegemonie ale Chinei.

Despre ASEAN

De asemenea, concurenţa cu tentă de confruntare cu Beijingul a devenit cea mai mare provocare a politicii externe a SUA, dar administraţia Biden a continuat să se concentreze asupra altor puncte fierbinţi ale planetei, precum în prezent invazia rusă a Ucrainei, după retragerea haotică din Afganistan.

Casa Albă nu precizat însă dacă junta din Myanmar va fi reprezentată la summitul de la Washington, în vreme ce Statele Unite tocmai au acuzat armata birmană că a comis un „genocid” împotriva minorităţii musulmane rohingya, sporind sancţiunile împotriva liderilor militari ai ţării de la puciul lor din februarie anul 2021.

De precizat este că ASEAN a fost în prima linie în încercarea de a găsi o soluţie diplomatică la criză după lovitura de stat, însă eforturile au rămas până la ora actuală fără rezultat, iar blocul regional a exclus recent junta din Myanmar de la o reuniune, denunţând și lipsa de progrese.

ASEAN reprezintă cea mai importantă organizație internațională din Asia de Sud-Est. Aceasta este o entitate economico-politică care cuprinde zece țari și este adesea comparată cu Uniunea Europeana, nu doar datorită modului de integrare a statelor membre, cât și prin valorilor comune pe care acestea le împărtășesc. Asociația a fost constituită la data de 8 august 1967 de Indonezia, Malaysia, Filipine, Singapore și Thailanda.