25 ian. 2024 | 18:03

Studiul care poate convinge elevii să înveţe mai mult. Fiecare an petrecut la școală sau la universitate crește speranța de viață

Diverse
Studiul care poate convinge elevii să înveţe mai mult. Fiecare an petrecut la școală sau la universitate crește speranța de viață
Studiul care poate convinge elevii să înveţe mai mult. Fiecare an petrecut la școală sau la universitate crește speranța de viață

Știm cu toții că învățătura este importantă și aduce o mulțime de beneficii, dar te-ai fi gândit vreodată că te ajută să trăiești mai mult? Un studiu recent arată că fiecare an petrecut la școală sau la universitate crește speranța de viață. Descoperirea care îi va face pe oameni să învețe cât mai mult.

Învățătura este cheia unei vieți îndelungate

Cercetătorii de la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie și de la Universitatea Washington din Seattle au efectuat un studiu amplu, analizând datele provenite din țări variate, atât industrializate cât și în curs de dezvoltare, pentru a evidenția relația dintre educație și riscul de mortalitate în rândul adulților.

Datele au fost colectate din țări precum Marea Britanie, SUA, China și Brazilia. Analiza a inclus informații referitoare la nivelul de educație atins, pornind de la școala generală și ajungând la facultate. Rezultatele au fost publicate în revista The Lancet Public Health, evidențiind o legătură directă între numărul de ani petrecuți în sistemul de învățământ și riscul de mortalitate.

Conform studiului, fiecare an petrecut în urmărirea unei forme de învățământ se traduce printr-o reducere a riscului de mortalitate cu 2%. Astfel, finalizarea școlii generale, a liceului și a facultății echivalează cu o diminuare semnificativă a riscului de deces cu 34%.

În mod impresionant, absența totală de educație este asociată cu un risc de mortalitate similar cu cel al consumului zilnic de cinci sau mai multe băuturi alcoolice sau fumatul a zece țigări pe zi, timp de zece ani.

Ce spun specialiștii despre absentismul școlar

Neil Davies, profesor de statistică medicală la University College of London, care nu a fost implicat în studiu, subliniază că absenteismul școlar poate anula beneficiile pe termen lung ale educației asupra sănătății.

Avertizează asupra consecințelor grave ale ratelor crescute de absență de la școală, subliniind că acestea au implicații majore dincolo de efectul direct asupra sănătății individuale.

Vezi și: Câte cafele e bine să bei pe zi. Recomandarea făcută de Doctor Mihail: „Scade mortalitatea cu 17%”

“Merită menționat faptul că ratele crescute de absență de la școală au consecințe majore dincolo de efectul lor asupra sănătății”, a spus specialistul.

Descoperirile arată că beneficiile educației asupra speranței de viață sunt consistente atât în țările bogate, cât și în cele sărace, indiferent de sex, clasă socială sau demografie. Apreciind importanța educației asupra sănătății, acest studiu furnizează informații utile pentru elaborarea politicilor educaționale și de sănătate la nivel global.

Factori care pot reduce riscul mortalității

Un mod de viață activ, care include exerciții fizice regulate, a fost asociat cu o serie de beneficii pentru sănătate. Activitatea fizică nu numai că ajută la menținerea unei greutăți sănătoase, dar și îmbunătățește funcționarea sistemului cardiovascular, reduce riscul de boli cronice precum diabetul și contribuie la menținerea sănătății mentale.

O dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale și surse sănătoase de proteine poate oferi organismului nutrienții necesari pentru funcționarea optimă. Evitarea excesului de zaharuri, grăsimi saturate și sare poate contribui la prevenirea unor afecțiuni precum bolile cardiovasculare și diabetul.

Află și: Bulgarii trăiesc mult mai puțin decât majoritatea țărilor din Europa. Studiul în care apare și România

Excesul de greutate sau obezitatea sunt factori de risc majori pentru o serie de boli, inclusiv boli de inimă, hipertensiune arterială și diabet. Menținerea unei greutăți sănătoase prin combinarea unei alimentații echilibrate și a exercițiilor fizice poate avea un impact semnificativ asupra longevității.

Fumatul este asociat cu un risc crescut de boli respiratorii, cardiovasculare și cancer. Renunțarea la fumat poate aduce beneficii semnificative pentru sănătate și poate contribui la prevenirea unor afecțiuni grave.

Studiile sugerează că un consum moderat de alcool poate avea unele beneficii asupra sănătății, în special în ceea ce privește sistemul cardiovascular. Cu toate acestea, excesul de alcool poate avea consecințe negative, așa că este important să se limiteze cantitatea consumată.

Relațiile sociale puternice și legăturile sociale au fost asociate cu o viață mai lungă și o stare de sănătate mai bună. Interacțiunile sociale pot oferi sprijin emoțional, reduce stresul și contribui la o bună dispoziție.

Stresul cronic poate avea un impact negativ asupra sănătății. Tehnici precum meditația, yoga și alte forme de relaxare pot ajuta la gestionarea stresului și pot contribui la promovarea unei stări de bine generală.

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Rețeta de orez cu varză, o combinație surprinzător de apetisantă. Poate fi răsfățată și cu un ardei iute
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți contesta
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro