Este strat de zăpadă de 10 cm în România, iar utilajele de deszăpezire au intervenit, după ce ieri, la stația meteo de la Vârful Omu au fost înregistrate minus 8,5 grade Celsius, cea mai mică temperatură înregistrată în Europa.
Azi însă, un strat de 10 cm de zăpadă s-a depus pe Transfăgărășan.
”Azi dimineață am intervenit din nou pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil atât pe partea partea nordică, în județul Sibiu, între Bâlea Cascadă și Bâlea Lac, cât și pe versantul sudic, în județul Argeș, între Piscul Negru și tunel” a anunțat azi dimineață Direcția de Drumuri Brașov.
În zonă continuă să ningă, iar temperaturile de la altitudine sunt sub zero grade. Stratul de zăpadă atinge în unele zone și zece centimetri.
Totodată, Direcția de Drumuri Brașov a avertizat șoferii că, deși circulația este deschisă pe Transfăgărășan pe timpul zilei, ei trebuie să circule cu prudență pe toate drumurile montane și să nu se aventureze în zone cu zăpadă dacă mașina lor nu este pregătită pentru iarnă.
Ieri, pe Vârful Omu au fost -8,5°C, în vreme ce în Rusia au fost -8,2°C la Kepino, iar în Finlanda s-au înregistrat -6,5°C, fiind cea mai friguroasă zi de la începutul toamnei.
Frigul vine în toată țara, iar la munte sunt anunțate ninsori. Iată cele mai noi informații despre vremea în România, conform ANM.
De altfel, ANM – Administrația Națională de Meteorologie a emis azi o atenționare meteorologică de vreme deosebit de rece și de intensificări ale vântului.
Conform specialiștilor, în intervalul 22 septembrie, ora 10:00 – 23 septembrie, ora 10:00, vremea este deosebit de rece, cu intensificări ale vântului, iar la altitudini de peste 1700 m vor fi ninsori și lapoviță.
„În intervalul menționat la munte, în general la altitudini mai mari de 1700 m, vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare moderate cantitativ, în special pe crestele Carpaților Meridionali (10…15 l/mp), unde pe arii restrânse se va depune strat de zăpadă.
În acest interval, valorile termice se anunță a fi mai coborâte decât cele specifice, în toate regiunile, dar cu o abatere termică negativă mai pronunțată în zonele centrale și nord-estice. În ce privește regimul pluviometric, acesta este deficitar în cea mai mare parte a țării, însă mai ales în regiunile montane și în nord-vestul teritoriului. Excepție fac regiunile sud-estice, acolo unde local regimul pluviometric se anunță a fi
excedentar.