Românii se avertizează prin flash-uri în trafic, atunci când văd un echipaj al Poliției Române. Această practică a fost descurajată însă de autoritatea națională printr-o postare convingătoare pe Facebook.
Poliția Română se confruntă de foarte mulți ani cu o problemă care-i afectează eficiența în trafic. În țara noastră, s-a creat un obicei de a avertiza participanții la trafic din sens opus în momentul în care sesizezi un echipaj pe marginea drumului. În acest scop, faci câteva flash-uri și, în sufletul tău, te asiguri că Poliția Română va da mai puține amenzi pentru radar, purtare de centură și nu numai.
În speranța că această practică va fi descurajată, responsabilul paginii publice de Facebook al Poliției Române a publicat de curând o ”scrisoare deschisă către unii conducători auto”. Argumentul detaliat acolo este destul de plauzibil, dar e puțin probabil să schimbe mentalitatea celor care sunt de părere că îți fac o favoare prin intermediul flash-urilor din trafic. Întregul document poate fi lecturat mai jos.
„Dragă şoferule, Te-aş ruga să nu mai dai flash-uri în trafic şi îţi spun şi de ce am această rugăminte. Imaginează-ţi că mergi cu maşina de acasă spre serviciu şi observi un echipaj de poliţie. Care este primul tău gând? Te-ai gandit că stau la pândă şi sunt cu radarul, nu? Ei bine, poate nu e aşa! După ce treci de echipajul de poliţie, vezi o altă maşină care circulă din sens opus… sau poate două, trei…. , iar ţie ţi se pare că ar merge cu viteză şi te gândeşti să le dai flash-uri şi ,,să-i scapi de amendă”.
Nimic de zis, ai un spirit civic desăvârşit. Dar dacă într-una din acele maşini este un urmărit naţional sau internaţional şi ,,datorită” spiritului tău civic, el nu mai ajunge la echipajul de poliţie, nu mai este oprit şi reţinut? Te-ai gandit la asta? Probabil că nu. Să-ţi reamintesc că el se îndrepta către locul din care veneai tu şi că există posibilitatea ca el să fie căutat pentru fapte deosebit de grave”, se arată în mesajul Poliţiei Române.
Dramatismul postării este amplificat în partea a doua a documentului prin detalierea unui caz ipotetic în care un accident poate fi cauzat de această practică cetățenească. „Alege tu aici câteva fapte din Codul Penal. Dacă te-ai gândit să dai flash-uri, sigur ştii şi ,,lucrurile astea”. Aceeaşi situaţie… observi un echipaj de poliţie, dai flash-uri, (da, da..spiritul civic, că despre el vorbim aici), iar una dintre maşinile din sens opus este condusă de un şofer începător…şi DA, a auzit el/ea ceva că dacă cineva îţi dă flash-uri, înseamnă că sigur în faţă se află un radar. Să revenim…un şofer începător, care nefiind experimentat în ale condusului, aşa ca tine, frânează brusc, pierde controlul asupra volanului şi se opreşte într-un copac. Interesant, nu? Dar măcar l-ai scăpat de amendă, o să spui, probabil”, au adăugat autoritățile în mesajul de pe Facebook.
”Şi dacă tot vorbim de ,,flash-uri”, te-aş ruga să dai dovadă de experienţa pe care crezi că o ai şi să nu mai mergi în banda nr. 2, cu viteză, iar când cineva din faţa ta merge cu viteză regulamentară, să te apuci şi să dai, iar, flash-uri ca ”să se dea la o parte ”, pentru că te grăbeşti şi te gândeşti că ,,asta e, mă ia radarul, plătesc o amendă”…pentru că ştim amândoi că nu este aşa.
Dacă te opreşte un poliţist, sigur îl apostrofezi – ,,dar pe ceilalţi nu-i vezi?” Ba sigur că îi vede şi i-ar şi opri din a produce vreun accident rutier, dacă tu nu ai sta atât de mult să-i explici că ai permisul de mult timp şi chiar dacă mergi tare, nu ai ,,făcut niciun accident”. Îţi mulţumesc încă de pe acum pentru atenţie şi sper să ne vedem în trafic, doar pentru a ne saluta. Nu uita! Pe toţi ne aşteaptă cineva drag acasă!” Astfel se încheie o postare care s-ar putea să rezoneze cu câțiva șoferi, dar este greu de estimat dacă va avea impactul scontat.