Stimulentul de inserție este plătit de către stat celor care își reiau cariera după concediul de creștere a copilului. Dar cum faci să beneficiezi de valoarea indemnizației de inserție și când trebuie să te reîntorci la job după concediul de creștere a copilului? Stimulent inserție 2024 – tot ce trebuie să știi despre această indemnizație.
În Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediu și indemnizația lunară pentru creșterea copilului se menționează la articolul 7 că persoanele care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului au dreptul la un stimulent de inserție în valoare lunară de 50% din cuantumul minim al indemnizației stabilit la art. 2 alin. (2).
Beneficiază de stimulentul de inserție persoane care adoptă, primesc în plasament sau au în grijă copii. Printre aceste persoane se numără adoptatorii, cei cărora li s-a încredințat un copil în vederea adopției, cei care au copii în plasament sau în plasament în regim de urgență.
Asistentul maternal profesionist reprezintă o excepție, având dreptul la aceste beneficii exclusiv pentru propriii săi copii.
În ceea ce privește acordarea drepturilor, se ține cont de perioada de 12 luni anterioare aprobarii adopției, încredințării, instituirii plasamentului sau tutelei, conform prevederilor articolului 2 și articolului 7.
În situația în care unul dintre părinți decedează și îndeplinea condițiile pentru a beneficia de concediu, indemnizație lunară sau stimulent de inserție, părintele supraviețuitor are dreptul să solicite acest beneficiu în două modalități distincte.
În primul scenariu, părintele supraviețuitor poate beneficia de drepturile corespunzătoare părintelui decedat, în cazul în care nu îndeplinește condițiile stipulate de ordonanța de urgență.
Vezi și: Concediu medical 2024. Românii vor primi mai puțini bani
În al doilea scenariu, părintele supraviețuitor poate solicita și să beneficieze direct de drepturile prevăzute în ordonanța de urgență, atât timp cât îndeplinește condițiile necesare.
Potrivit prevederilor Legii nr. 225/2021, intrată în vigoare din anul 2022, există modificări semnificative în ceea ce privește Indicatorul Social de Referință (ISR).
Acest indicator, calculat în funcție de rata inflației, va suferi o majorare automată în luna martie a fiecărui an. Această creștere anuală a ISR va avea un impact direct asupra tuturor beneficiilor de asistență socială, inclusiv a indemnizației pentru creșterea copilului, a stimulentului de inserție, a ajutoarelor de șomaj și altele asemenea.
De asemenea, este important de menționat că în cazul în care rata anuală medie a inflației înregistrează o valoare negativă, se va menține ultima valoare a ISR.
Vezi și: Cine plătește concediul medical: angajatorul sau statul?
Un aspect esențial al acestei legi este acordarea stimulentului în valoare de 1.576 de lei, care se adresează categoriilor de părinți care se întorc la muncă înaintea unor termene specifice legate de vârsta copilului.
Această sumă se va acorda până când copilul atinge vârsta de 2 ani sau, în cazul copiilor cu dizabilități, până la împlinirea vârstei de 3 ani.
De asemenea, stimulentul se adresează și părinților care nu intră în concediul de creștere a copilului și revin la muncă după încheierea concediului de maternitate sau paternal.
Pentru părinții care se întorc la muncă după ce copilul împlinește 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități, se acordă un stimulent lunar de 683 de lei.
Această sumă se va menține până când copilul atinge vârsta de 3 ani sau, în situația copiilor cu dizabilități, până la împlinirea vârstei de 4 ani.
Vezi și: Românii care vor fi cei mai afectaţi de noua taxă pe concediul medical. Detalii importante
Aceste stimulente constituie un sprijin financiar crucial pentru părinții care aleg să se întoarcă la muncă în perioadele menționate, având un impact direct asupra situației lor financiare și a stabilității familiale.
Ca să beneficiezi de acest stimulent de inserție, trebuie să faci un dosar cu aceste documente: