Povestea unei femei din Ucraina a șocat o lume întreaga. Aceasta a fost manager de top, știe cinci limbi străine, a predat franceză, iar acum lucrează ca femeie de serviciu în Timișoara. Yuliya are studii superioare, dar nu a reușit să își găsească alt loc de muncă pentru că nu vorbește limba română. Acesta este un obstacol de care se lovesc cei mai mulți dintre refugiații ucraineni care s-au stabilit la noi după ce rușii au invadat Ucraina.
Limba română este un obstacol pentru majoritatea refugiaților din Ucraina. Yuliya a șocat o lume întreagă cu povestea sa. Femeia a fost un manager de top, știe cinci limbi străine, a predat franceză, dar acum lucrează ca femeie de serviciu în Timișoara.
Aceasta are studii superioare, dar nu a reușit să își găsească alt loc de muncă în țara noastră pentru că nu știe limba română. Cea din urmă a rămas în România cu mama sa bolnavă, nevăzătoare și imobilizată la pat. Ea a primit o locuință, dar avea mare nevoie și de un venit lunar. Yuliya a reușit totuși să se angajeze la Institutul Cultural Francez din Timișoara, dar ca femeie de serviciu.
Yuliya Paltsun, refugiată: Nu am făcut niciodată curăţenie, doar în casa mea. Am fost directorul unei companii, am fost manager toată viaţa, aşa că e prima mea experienţă în curăţenie. Este foarte dificil. Mă trezesc zilnic la 5 dimineaţa, lucrez până la ora 11, apoi mă duc la şcoală să învăţ limba română ca să îmi pot găsi un loc de muncă mai bun. (Sursa: TVR 2)
Femeia urmează acum cursuri de limba română la Universitatea de Vest din Timișoara și speră ca după absolvire să se angajeze ca profesoară de limba franceză.
Tilla Rudel, director, ICF Timişoara: Când s-a eliberat postul, am decis să îl oferim unui refugiat din Ucraina.
Flavius Ilioni, reprezentant, Asociaţia LOGS: Cele mai multe persoane lucrează în supermarketuri, construcții sau fabrici.
Voluntarii din cadrul Asociației LOGS îi ajută pe ucraineni să își facă CV-urile și să își găsească un loc de muncă. Din păcate, un mare obstacol este faptul că aceștia nu știu limba română.
Legea arată că refugiații pot fi angajați fără să fie nevoie de aviz de angajare. De asemenea, ei au parte de condiții asemănătoare celor valabile pentru români, dacă sunt înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene.