Stephen Hawkimg este unul dintre cei mai importanți cercetători ai omenirii, cu un imapct major asupra modului în care vedem lumea înconjurătoare și spațiul. Pe parcursul vieții, omul de știință a oferit și câteva avertismente.
În timp ce mulți s-au temut de un al Treila Război Mondial, apărând și o serie de speculații legate de ceea ce ar putea duce la un conflict mondial, cercetătorul a avut și o cu totul altă opinie legată de finalitatea civilizației pe planeta noastră. Încă din anul 2001, Stephen Hawking spunea că sunt șanse mai mari ca un virus, și nu o bombă atomică, să decimeze populația Globului.
În contextul în care cele mai multe știri pe care le citim în această perioadă vizează infecțiile cu coronavirus ori metodele prin care putem evita infectarea, publicația La Vanguardia a adus în actualitate vorbele lui Stephen Hawking care au apărut în urmă cu aproximativ 20 de ani.
Autoritățile din mai multe colțuri ale lumii au fost luate prin surprindere de modul în care au apărut cazuri noi de persoane infectate cu coronavirus. Timpul de reacție la această pandemie a fost unul lent, iar lipsa unor măsuri eficiente reprezintă principala frică a Organizației Mondiale de Sănătate. Trecând peste acestea, este interesant modul în care Stephen Hawking își argumenta opinia în anul 2001 legată de dispariția rasei umane din cauza unui virus.
Rasa umană va dispărea înainte de sfârșitul acestui mileniu, cel mai probabil din cauza unui virus și nu a unei bombei atomice, dacă nu vor fi înființate colonii umane în spațiul cosmic, credea astronomul britanic. respectiva informație a apărut și în publicațiile românești la data de 16 octombrie 2001. La vremea respectivă, acesta se declara extrem de preocupat de armele biologice și nu de cele nucleare care necesită vaste instalații și investiții uriașe, în timp ce ingineria genetică se poate face într-un laborator mic, cu câțiva oameni.
”Pericolul este că putem crea, accidental sau voluntar, un virus care va distruge rasa umană până la sfârşitul acestui mileniu, singura soluţie fiind colonizarea spaţiului cosmic”, afirma la vremea respectivă într-un interviu astronomul britanic și autorul cărţii ”O scurtă istorie a timpului”.