Stephen Hawking a fost, probabil, cel mai celebru fizician și astrolog din lume, renumit pentru teoriile sale care au revoluționat știința. În ce privește predicțiile despre viitor, acesta pare să o fi luat-o pe urmele lui Nostradamus, un mare prezicător al omenirii. Stephen Hawking a făcut predicții șocante înainte de a muri.
În viitorul mediu și îndepărtat, începând, probabil, chiar cu anul 2020, omenirea se va confrunta cu reale pericole, crede Stepeh Hawking. Chiar dacă în timpul vieții suferea de o maladie neuronală motorie care l-a țintuit, paralizat, în scaun cu rotile, fără a putea vorbi fără ajutorul unui sintetizator, acesta nu s-a oprit din activitatea imensă în domeniul cercetării.
Stephen Hawking trece pe lista pericolelor dezvoltarea a ceea ce numim Inteligență Artificială, exprimându-și îngrijorarea cu privire la viitorul acesteia. Era, astfel, de părere, că Inteligența Artificială va putea într-o zi să egaleze sau chiar să întreacă Inteligența Umană, fapt ce ar putea duce la un scenariu apocaliptic de tipul celor pe care l-am văzut doar în filme precum ”Matrix” sau ”Terminator”.
”Dezvoltarea unei inteligențe artificiale complete ar putea însemna sfârșitul speciei umane”, credea Hawking, care a făcut declarația pentru BBC în urmă cu șase ani.
Avertismentul lui Stephen Hawking a fost împărtășit și de Elon Musk, cunoscutul CEO al companiilor SpaceX si Tesla Motors, care a declarat că inteligența artificială este „cea mai grava amenințare existențiala la adresa omenirii”.
Stephen Hawking trece pe lista pericolelor care planează asupra omenirii și agresivitatea umană. Dacă mașinile viitorului nu ne vor ucide, atunci o vom face noi folosindu-ne de ele. „Mi-ar placea sa corectez agresivitatea umană. Chiar dacă ne-a oferit șansa de a supraviețui pe când nu ieșisem înca din peșteri, pentru a dobândi mai multa hrană, teritorii sau partenere pentru reproducere, agresivitatea în prezent amenință să ne distrugă pe toți”, declara Stephen Hawking. Astfel că, un alt pericol al umanității este, în acest sens, războiul nuclear, astro-fizicianul militând pentru empatie, acel sentiment care „ne aduce împreună într-o stare pașnica și plină de dragoste”.
Deși credea că explorarea spațiului extraterestru este un lucru extraordinar pentru perpetuarea speciei umane, Stephen Hawking lansează și avertismentele. Astfel că, în eventualitatea în care există viață extraterestră inteligentă, aceasta s-ar putea să nu fie prea prietenoasă cu oamenii.
În plus, civilizațiile extraterestre avansate ar putea deveni nomade prin Univers, încercând să cucerească și să colonizeze orice altă planetă.
„Dacă așa stau lucrurile, pentru ei ar fi important sa exploateze resursele fiecărei planete pentru a putea construi și mai multe nave stelare pentru a-și putea continua drumul prin Univers. Cine știe care ar putea fi limitele unei astfel de civilizații?”.
Întrebat însă dacă suntem noi singuri în Univers, Stephen Hawking a răspuns: ”Cred că e foarte probabil să fim singura civilizaţie pe o distanţă de câteva, altfel am fi altfel am fi auzit unde radio”, a mai spus astrofizicianul.
Pericolele enunțate de Stephen Hawking asupra omenirii sunt așadar: inteligența artificială, agresivitatea umană, civilizațiile extraterestre.