Fizicianul englez Stephen Hawking, decedat în 2018 în urma unei grave suferințe, ajută la tratarea noului virus. Gestul familiei sale.
În 1968, la 21 de ani, Hawking observă pentru prima dată o slăbiciune a mușchilor. În urma unui examen medical, se constată o boală progresivă de neuron motor, scleroză laterală amiotrofică. I se dau 2 ani de trăit. Paralizia progresează și, cu timpul, devine complet imobilizat, își pierde vocea și este constrâns să comunice cu ajutorul unui computer special, controlat cu mișcări ale capului și globilor oculari. A decedat în locuința sa din Cambridge, pe 14 martie 2018, la 76 de ani.
Ajută și după moarte. Lucy Hawking, fiica geniului, a declarat pentru Cambridge Independent că părintele său „a primit un tratament minunat, dedicat și solidar la Royal Hospital Papworth și la Addenbrooke’s Hospital din Cambridge”. De altfel, ca pacient care necesita ventilație, îngrijirile oferite de Spitalul Papworth „au fost extrem de importante pentru tatăl meu și l-au ajutat să depășească momente dificile”.
Fata omului de științe a spus că „după moartea lui, am restituit întregul echipament medical pe care l-a utilizat şi care aparţinea NHS (n.r. – Sistemul Naţional de Sănătate din Marea Britanie), dar au rămas câteva lucruri pe care el le cumpărase”. Astfel, ținând cont de criza sanitară provocată de noul virus, Lucy a menționat că a luat legătura cu șefii unității medicale respective pentru a oferi ventilatorul savantului.
Stephen Hawking – fizician englez, teoretician al originii universului și unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani, profesor la catedra de matematică de la Universitatea Cambridge. „Oricât de grea ar fi viaţa, există un lucru pe care îl putem face fără să ne coste nimic: să privim cerul în loc să tot privim în jos…”