Vasile Muraru, directorul Teatrului de Revistă ”Constantin Tănase”, a dezvăluit cum au decurs discuțiile cu nepoata Stelei Popescu în ce privește înființarea, anul acesta, a unui festival de teatru care o să poarte numele regretatei artiste.
“Am discutat acest lucru cu nepoata Stelei Popescu, iar ea şi-a dat deja acordul. Vom încerca să facem un festival de teatru, în cadrul căruia să acordăm şi premii, tot după numele celebrei noastre actriţe. Desigur, va trebui să vedem şi pe ce buget ne vom putea baza”, a spus Vasile Muraru pentru impact.ro.
Stanca Radu, nepoata Stelei Popescu, fiica actorului Radu Gheorghe, îi calcă pe urme regretatei artiste, Stela Popescu.
”Stanca e o actriţă apreciată în Germania, a jucat într-un film dedicat Operei din Nurnberg”, spunea Stela Popescu, pentru libertatea.ro.
”Cabina Stelei Popescu, amenajată special la parterul teatrului, ar fi un mare punct de atracţie pentru aproape oricine!”, a mai spus Vasile Muraru. De altfel, multe dintre costumele de scenă purtate de Stela Popescu au fost salvate, ca să fie apoi expuse.
“Luăm în calcul să deschidem publicului cabina în care marea noastră actriţă s-a pregătit seară de seară, pentru a juca în sute de spectacole. Vom amenaja totul ca pe vremea ei şi vom încerca să avem o expoziţie, fiindcă nu e vorba doar despre istoria noastră, e vorba şi despre istoria unui oraş, despre bucuria noastră comună!”, a mai spus Vasile Muraru.
Amintim că Stela Popescu (1935 – 2017) a jucat pe scena Teatrului de Revistă, între 1963 şi 1969, dar şi între 1993 şi 2017. I-a avut ca parteneri pe Ştefan Bănică și pe Alexandru Arşinel.
Tot Vasile Muraru a mai dezvăluit că își dorește și “revoluţie” a modului în care va arăta instituţia teatrală:
“Avem în plan să le oferim bucureştenilor un mic muzeu al teatrului nostru. Unul prin care au trecut nume mari ale comediei româneşti, în frunte cu Constantin Tănase. Şi Stela Popescu, desigur! Aici au jucat şi un Puiu Călinescu, un Mircea Crişan, un Radu Zaharescu, un Horia Şerbănescu, un Nicu Constantin, Nae Lăzărescu, marele meu partener, ca să nu amintesc decât câteva nume extrem de sonore, de la care mai avem mărturii ale trecerii lor prin teatru. Avem o constelaţie. Dar şi un înaintaş celebru, a cărui lecţie trebuie să ne-o însuşim”, a mai menționat Vasile Muraru.
Vasile Muraru a mai susținut că perioada petrecută de Constantin Tănase în teatrul care azi îi poartă numele a fost una relativ scurtă, deoarece a jucat mai mult la “Cărăbuş”, la grădina de vară, ori la Circ.
“Pe vremea lui Constantin Tănase, actualul teatru care îi poartă numele era de fapt cinematograf, şi el celebru în epocă, Savoy, dar Tănase nu prea s-a împăcat cu spaţiul strâmt. Însă, era un maestru în arta de a se descurca. Spre exemplu, se ducea să se inspire la Paris şi la Berlin, ca să vadă moda artiştilor. Apoi, se întorcea în ţară, şi, în ateliere bine gândite ale teatrului, le spunea croitorilor ce văzuse şi la ce costume visează. Aşa s-au născut sute de rochii şi de costume folosite ani buni de actorii şi de dansatorii teatrului de revistă”.