Statul dă câte 20.000 de lei pentru acești români. Cum îi pot obține și ce prevede programul care îți schimbă casa

Statul dă câte 20.000 de lei pentru acești români. Cum îi pot obține și ce prevede programul care îți schimbă casa
Statul dă câte 20.000 de lei pentru acești români

Statul dă câte 20.000 de lei pentru acești români. Iată cum îi pot obține cei în cauză și ce prevede programul  „Casa Verde Fotovoltaice”, care se poate derula anul acesta pe o perioadă de 10 luni în anul 2022. Deși programul a avut un debut cu probleme, în decembrie 2021, după doi ani de pauză, înscrierile fiind suspendate, iar dosarele deja depuse anulate, iată că AFM  – Administraţia Fondului pentru Mediu anunțat modificarea Ghidului de finanțare a programului.

Statul dă câte 20.000 de lei pentru acești români

Ca urmare, a fost introdusă o nouă etapă prin care instalatorii validați au posibilitatea de a identifica solicitanții eligibili, disponibilă pe website-ul AFM. Va exista și un calendar de depunere a documentelor în aplicație, pe care instanța o să îl publice ulterior. Altă modificare o reprezintă extinderea perioadei de valabilitate a extrasului de carte funciară, de la 30 la 60 de zile.

Programul „Casa Verde Fotovoltaice 2021” se va derula pe o perioadă de 10 luni în anul 2022. Acest program sprijină tranziția spre utilizarea surselor de energie regenerabilă. Pentru anul 2022, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a anunțat că va aloca un buget total de 65 milioane de lei, iar în luna noiembrie bugetul alocat o să aibă o valoare echivalentă cu suma neutilizată din primele 10 luni de desfășurare.

„Programul Casa Verde Fotovoltaice vine în sprijinul consumatorilor casnici, iar montarea panourilor fotovoltaice pentru producerea de energie electrică este o soluţie eficientă şi sustenabilă. Aşa arată viitorul, iar generarea energiei din surse regenerabile, în acest caz cea solară, este una dintre cele mai la îndemână soluţii pentru o planetă verde şi fără poluare”, a declarat Dan Tudose, General Manager e-acumulatori.ro.

Bugetul disponibil în 2022 pentru Casa Verde Fotovoltaice

Anul acesta, bugetul disponibil pentru Casa Verde Fotovoltaice depășește suma de 263 de milioane de lei. Finanțarea se acordă persoanelor fizice, 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile în limita sumei de 20.000 lei. AFM anunță că suma finanțată se scade de către instalatorul validat, din valoarea totală a facturii, iar diferența este acoperită de către beneficiarul final.

Cheltuielile eligibile sunt reprezentate de achizița sistemului cu putere minimă instalată de 3kW, montajul şi punerea în funcţiune şi TVA-ul, iar implementarea proiectului se face în maximum 12 luni de la semnarea contractului de finanţare.

„Investiţia pentru amplasarea panourilor fotovoltaice este una mică, dacă ne raportăm la valoarea totală aferentă construcţiei unei locuinţei noi. Montarea sistemelor se întinde pe o durată de una-două zile şi nu necesită eforturi mari de întreţinere.

Durata de viaţă a majorităţii sistemelor solare este de 20 – 25 de ani, iar mulţi dintre producătorii de panouri solare oferă garanţii pe termen lung, deoarece tehnologia este foarte fiabilă. Per total, am putea spune că investiţia în sistemele fotovoltaice pentru consumul casnic se amortizează în cel mult 5-7 ani”, a adăugat Dan Tudose, General Manager e-acumulatori.ro.

Rămâne însă de văzut cum se va desfășura, în perioada următoare, înscrierea și lansarea programului, pentru a doua oară.