Știi care este stagiul minim de cotizare ca să primești pensie? Câți ani trebuie să muncească un român înainte de a se putea pensiona. Răspunsul este unul elaborat și are legătură cu mai mulți factori. Totuși, legea spune clar care este stagiul minim de cotizare ca să primești pensie.
În România, pensiile sunt acordate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Pentru a beneficia de pensie, persoanele trebuie să îndeplinească anumite criterii de vârstă și stagiu de cotizare. În general, pensia se acordă după împlinirea vârstei de pensionare prevăzute de lege sau în cazul pensionării anticipate, după îndeplinirea anumitor condiții.
Valoarea pensiei se calculează pe baza veniturilor realizate în timpul activității, astfel că persoanele care au avut un venit mai mare vor beneficia de o pensie mai mare. În plus, există și anumite sporuri care pot fi aplicate la pensie în funcție de anumite criterii, cum ar fi starea de sănătate sau condițiile de muncă.
Pensia se acordă lunar și poate fi plătită prin intermediul băncilor sau prin poștă. În cazul în care beneficiarul nu se poate deplasa la banca sau poștă pentru a ridica pensia, există posibilitatea de a solicita plata la domiciliu.
Este important de menționat că pensia poate fi afectată de anumite evenimente, cum ar fi reîncadrarea în muncă sau decesul beneficiarului. De asemenea, în cazul în care pensia nu este plătită la timp sau este afectată de alte probleme, beneficiarii au dreptul de a face plângeri și de a solicita soluționarea situației.
Este bine cunoscut faptul că mulți români nu au o pensie decentă. Bătrânii trebuie de multe ori să aleagă între a își achiziționa medicamentele de care au nevoie sau în a își cumpăra de mâncare. În plus, sunt mulți care abia își permit utilitățile.
Acest tip de pensie este destinată persoanelor care au ajuns la vârsta standard de pensionare și au deja stagiul minim de cotizare în sistemul de pensii, care este de 15 ani.
Această pensie se poate acorda cu cel mult cinci ani înainte ca o persoană să împlinească vârsta standard de pensionare, doar persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu 8 ani mai mare decât stagiul complet.
Pentru femei, stagiul complet de cotizare este de 31 de ani și 9 luni, urmând să crească până la 35 de ani până în ianuarie 2023.
Pentru bărbați, stagiul de cotizare este de 35 de ani.
Acest tip de pensie se poate acorda cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au făcut stagiul complet de cotizare și celor care l-au depășit cu până la 8 ani.
De precizat este că persoanele născute după data de 1 iulie 1971 care contribuie la sistemul public de pensii trebuie să participe obligatoriu la un fond de pensii privat.
Cine s-a născut între 1 iulie 1961 și 1 iulie 1971 care contribuie la sistemul public de pensii pot să contribuie în mod opțional la un fond de pensii privat.
Așadar, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, indiferent de sex.
Stagiul complet de cotizare pentru femei este de 31 de ani și 9 luni, urmând să crească treptat până la 35 de ani până în luna ianuarie 2030. Stagiul complet de cotizare pentru bărbați este de 35 de ani.
Momentan, vârsta de pensionare la femei este de 61 de ani și 9 luni. Această vârstă va crește până la 63 de ani până în ianuarie 2030.
La bărbați, vârsta de pensionare este de 65 de ani.
Cine a realizat stagiul complet de cotizare se pot pensiona pentru limită de vârstă, cu vârsta standard redusă. Ei trebuie să fi realizat stagii de cotizare în alte condiții de muncă decât cele normale.
Adică trebuie să fi muncit în condiții speciale sau deosebite sau în fostele grupe I și II de muncă, ce au fost în vigoare până la aprilie 2001.
Dar reducerea vârstei standard de pensionare se poate acorda și persoanelor persecutate politic, nevăzătorilor și persoanelor cu handicap.
Trebuie să știi că perioada în care nu ai contribuit la pensie (de exemplu perioada de creștere a copilului sau incapacitate temporară de muncă ori altele) sunt luate în considerare când se calculează pensia pentru limita de vârstă și pentru limita de vârstă cu vârsta standard redusă.
Pensia pentru limita de vârstă este calculată pe baza stagiului de cotizare realizat pe toată durata în câmpul muncii, a nivelurilor veniturilor care au făcut baza de calcul pentru contribuțiile de asigurări sociale, dar și pe baza valorii punctului de pensie, care este de 1.586 RON.
Pensia se calculează printr-un sistem de puncte. Acestea sunt calculate lunar prin împărțirea câștigului salarial brut sau a venitului solicitantului la câștigul salarial brut la nivel național.
Cei care au realizat stagiul complet de cotizare pentru o perioadă mai mare decât aceasta, cuantumul pensiei prin formula de calcul e mai mare decât pentru persoanele care au realizat o perioadă de contribuție mai mică.
Condiții pentru a beneficia de pensie
În 2023, vârsta standard de pensionare pentru femei și bărbați este de 65 de ani. Cu toate acestea, există și opțiunea de pensionare anticipată, cu reducerea vârstei standard de pensionare cu un număr de ani corespunzător stagiului de cotizare.
Stagiul minim de cotizare pentru a beneficia de pensie este de 15 ani pentru femei și bărbați. De asemenea, există și condiția de vârstă de pensionare anticipată redusă, care se poate aplica în cazul în care persoanele îndeplinesc anumite criterii de vârstă și stagiul minim de cotizare.
Pentru a beneficia de pensie, persoanele trebuie să fi plătit contribuții la sistemul de pensii publice și să aibă statutul de asigurat. Veniturile din care se plătesc contribuțiile de pensii sunt cele obținute din salarii, drepturi de autor, venituri din activități independente sau alte venituri impozabile.
În plus, există și condiții speciale de pensionare pentru anumite categorii de persoane, cum ar fi cele cu dizabilități, persoanele care au lucrat în condiții de muncă grea sau cele care au lucrat în grupa I de muncă, conform clasificării ocupaționale.
Este important de menționat că aceste condiții pot fi supuse schimbărilor de către autoritățile competente în funcție de evoluțiile legislative și economice.
În cazul pensiei anticipate parțiale, cuantumul pensiei se reduce cu diferite procente, în funcție de numărul de ani cu care este depășit stagiul complet de cotizare și lunile rămase până la împlinirea vârstei standard de pensionare.
Când se împlinește vârsta standard de pensionare, pensia anticipată și cea anticipată parțială se transformă în pensie de limită de vârstă și dispare penalizarea privind lunile rămase până la vârsta standard.
Pensiile mai mare de 2.000 de lei sunt impozitate. Impozitul pe venit se calculează numai pentru partea din pensie care depășește 2.000 de lei.