Vârsta de pensionare a crescut în ianuarie 2023! În urmă cu 13 ani, guvernanții de la acea oră, după ce era trecut prin parlament proiectul, stabileau un nou plan de pensionări în sistemul centralizat de pensii pentru angajații români. Asfel că se majora vârsta de pensionare pentru bărbați, același lucru fiind valabil și pentru femei, iar conform acestui cadru legislativ, în 2035 intră în vigoare ultima parte, și anume egalizarea definitivă a vârstei de pensii pentru cele două categorii de angajați. Din păcate, avem o lovitură pentru români, în sensul că, de la 1 ianuarie 2023, vârsta de pensionare a crescut, iar la întrebarea „Cine sunt cei mai afectaţi?”, răspunsul îl găsiți în cele ce urmează.
În 2010, în perioada guvernării Emil Boc, același guvern care tăia salariile unor sectoare bugetare, iar banii nu au fost returnați nici până azi, trimitea în Parlamentul României proiectul de lege referitor la vârsta de pensionare a angajaților români. Proiectul, ce avea să devină în același an Legea nr. 263/2010, prevedea ca în intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2035, vârsta de pensionare să crescă gradual, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, iar punctul final al legii să fie în 2035, când cele două categorii să iasă la pensie la aceeași vârstă, și anume 65 de ani.
Așadar, de la 1 ianuarie 2011, a început să crească vârsta de pensionare la bărbați, trecând de la 56 de ani la 65 de ani. Aceeași situație, tot graduală a fost și în cazul femeilor, vârsta de pensionare, conform unui grafic-anexă la Legea nr. 263/2010, a crescut și ea:
„Noi suntem acum pe punerea în aplicare a legii care a fost implementată începând cu ianuarie 2011 (…). Vârsta de pensionare creşte până la 63 de ani, conform unui grafic-anexă la lege. Am avut o creştere a vârstei de pensionare, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Dacă la bărbaţi au crescut vârstele de pensionare de la 56 de ani la 65 de ani, în cazul femeilor vârstele de pensionare au început să crească de la 55 de ani, ajungând la 63 de ani în anul 2023.
Apoi, urmează egalizarea vârstelor de pensionare în cazul femeilor cu bărbaţii la 65 de ani, în orizontul de timp 2035. Acest lucru se întâmplă peste tot în sistemele de pensii publice în lume, tocmai pentru că speranţele de viaţă ale oamenilor au crescut, dar nu la fel de mult ca în alte ţări”, a explicat recent Doina Pârcălabu, fost şef la Casei de Pensii, conform Antena 3 CNN.
Începând cu 1 ianuarie 2023 cei mai afectați de noile modificări sunt angajații români femei, care din acest an vor ieși la pensie la 62 de ani, în comparație cu anul trecut, când se putea ieși la pensie la 61 de ani și 9 luni (o altă modificare, conform aceleiași legi referitoare la vârsta de pensionare).
Un alt aspect al legii este că, de la 1 ianuarie 2024 vârsta de pensionare se va modifica din nou, asta însemnând că femeile vor ieși la pensie la 62 de ani și 9 luni, exact forma reglementată de Legea nr. 263/2010 pentru anul 2021. În ceea ce privește anul acesta, coondițiile sunt ca viitoarele pensionare să aibă stagiul minim de cotizare de 15 ani, iar cel complet de cotizare va urca la 32 de ani de la 31 de ani și 11 luni. (vezi graficul)
Așa cum spuneam la început, Legea nr. 263/2010 prevede ca, până în 2035, vârsta de pensionare să fie egalizată pentru ambele categorii, iar condițiile de stagiu, implicit, să fie egalizate pentru femei și bărbați.