În țara noastră, persoanele care au fost angajate cu carte de muncă și au îndeplinit stagiul de cotizare au dreptul la pensie. Pensia este împărțită pe trei categorii: pentru limită de vârstă, pensie anticipată și pensie anticipată parțial. În ultima perioadă, mulți români se întreabă câți ani de muncă trebuie să ai ca să ieși la pensie anticipat. Vă relatăm toate informațiile în materialul care urmează!
Persoanele care vor să beneficieze de pensia anticipată trebuie să îndeplinească condițiile prevăzute de Legea nr. 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice. Se știe că vârsta standard de pensionare este diferită pentru femei și bărbați.
De regulă, pensia anticipată se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege.
De reținut este faptul că la stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate nu se vor lua în considerare perioadele asimilate de tipul armată, facultate, pensie de invaliditate.
Această pensie se recalculează prin adăugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate.
De pensia menționată beneficiază doar persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare la bugetul pensiilor publice, fără să fi împlinit vârsta de pensionare. În România, vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani. În cazul femeilor, conform legii nr. 263/2010 , vârsta standard de pensionare va crește până în 2030, când va ajunge la 63 de ani.
De exemplu, o persoană de sex feminin, care s-a născut în 1989, va beneficia de pensia de limită de vârstă în anul 2054, cu un stagiu minim de 15 ani.
Pentru a putea beneficia de pensia anticipată, va trebui să introducă actele începând cu anul 2047, dar trebuie să aibă un stagiu minim de 43 de ani. În cazul pensiei anticipate parțial, această persoană poate să beneficieze începând cu 2047, stagiul minim fiind între 35-43 de ani. La această pensie se ia în calcul o reducere cuantum de 30% și 0%.
În cazul unui bărbat care vrea să beneficieze de pensia anticipată, trebuie să aibă cel puțin 60 de ani și să fi realizat un stagiu de cotizare de cel puțin 43 de ani (35 de ani stagiul complet de cotizare, plus cei 8 ani).
Există, însă, doar două situații mai speciale în care o persoană poate solicita pensionarea anticipată:
• dacă a depășit stagiul de cotizare cu cel puțin 8 ani.
• cu 5 ani înainte de a atinge vârsta standard de pensionare.
Astfel, românii care îndeplinesc una dintre cele două condiții de mai sus și vor să obțină pensia anticipată trebuie să-și facă un dosar care să cuprindă următoarele acte importante:
De ceva timp, Casa Națională de Pensii Publice a pus la dispoziția persoanelor fizice un calculator prin care își pot afla vârsta de pensionare. Se poate accesa AICI.
Pentru românii care vor să afle când ies la pensie, tot ce trebuie să facă este să introducă data nașterii și sexul, iar potrivit datelor introduse vor afla cât mai trebuie să lucreze pentru a beneficia de pensie.
Editor foto: Bucur Dan