Domeniul sănătății din România se află într-o situație îngrijorătoare de foarte mulți ani, iar lipsa forței de muncă este unul dintre principalele motive. Pintea nu se mai simte însă responsabilă de această situație.
Ministrul Sănătății din România a fost criticat în numeroase rânduri de către președintele țării și de către membrii presei. Asta nu înseamnă însă că face eforturi supra omenești pentru remedierea condițiilor din spitalele de la noi. Mai mult decât atât, într-un set de declarații de acum câteva zile, nu-și mai asumă responsabilitatea nici pentru plecarea doctorilor din țară. În opinia ei, ne aflăm în punctul în care managementul spitalelor este responsabil.
„Există o problemă legată de medici la Giurgiu, dar am întâlnit astfel de situaţii şi la Ialomiţa sau Călăraşi. (…) În centrele universitare nu avem această problemă, nici în Bucureşti. Avem spitale unde medicii care lucrează efectiv în spital, nu fac gărzi, sunt medici care fac gărzi doar pe contracte de gardă. Consiliul Judeţean Giurgiu oferă sprijin medicilor care vin aici, în sensul că decontează naveta. Au fost oferite până acum trei locuinţe, salariile sunt corespunzătoare.
Eu sunt convinsă că atunci când centrele universitare se vor suprasatura, medicii vor veni şi aici pentru că salariile sunt majorate şi vom dota spitalele pentru că era foarte frustrant pentru un medic care a făcut un rezidenţiat într-un centru universitar să vină într-un spital care nu are aparatură sau să vină pentru un salariu foarte mic. Anul trecut s-au majorat salariile, anul acesta sunt bani pentru investiţii, din acest moment depinde de managementul spitalului.
I-am întrebat pe medicii care merg, de exemplu, într-un spital de provincie în Franţa care este raţiunea pentru care merg acolo şi nu merg la Tulcea, Galaţi, în Giurgiu sau la Ploieşti şi mi-au spus: salarii, aparatură şi respect”, a declarat Pintea.
Fără vreun argument real, Sorina Pintea este covinsă că medicii vor alege să-și petreacă restul vieții în orașele mai mici din România. Dacă acest lucru nu se întâmplă, managerii de unități spitalicești sunt de vină. Afirmațiile de mai sus au fost făcute în contextul unei vizite oficiale la Spitalul Județean de Urgență Giurgiu, unde tocmai a fost instalată aparatură medicală de 1,2 milioane de lei finanță de către Ministerul Sănătății.