Ministrul Sorina Pintea, control la miezul nopții în „spitalul groazei”. Unde a găsit mizerie

Ministrul Sorina Pintea, control la miezul nopții în „spitalul groazei”. Unde a găsit mizerie

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a decis să facă un control neanunțat în Spitalul Județean de Urgență Prahova. A ajuns acolo la miezul nopții, după ce l-a sunat pe președintele Consiliului Județean Prahova și l-a rugat să se întâlnească în fața unității medicale.

Sorina Pintea a luat la pas câteva secții. Concluzia: mizerie și dispreț pentru pacienți.

„Am avut reclamații și am decis să merg la fața locului să văd ce se întâmplă. Modalitatea în care pacienții sunt tratați, comportamentul cadrelor medicale a fost principala problemă semnalată. Nu mă așteptam ca într-o unitate medicală din România secolului 21 să găsesc mizerie. Spitalul nu era deloc curat. Chiar partea renovată nu era curată. Am întrebat pacienții dacă există asistent social, persoane dedicate care să informeze aparținătorii despre starea pacienților. Nu există.” Sorina Pintea

Sorina Pintea a declarat la televiziunea Antena 3 că a cerut demiterea directorului de îngrijiri. Ministrul Sănătății a semnalat, totuși, faptul că în spitalul care are parțial nevoie de renovare, de aproximativ 300 de pacienți se ocupă doar opt doctori. În acest sens, a cerut conducerii unității să facă angajări.

„Eu nu cred că e o scuză să ai mulți pcienți și să nu faci curat, așa cum ar trebui într-un spital. (…) Am urcat în Secția de neurochirurgie, unde o infirmieră spăla pe jos cu 3-4 pastile în apă. Deși trebuie să cunoască procedurile. (…) Medicul de gardă spunea că nu au infecții. Mi-e greu să cred. Cred că nu le raportați, nu că nu aveți.” Sorina Pintea

Cât despre rudele pacienților, aceștia așteaptă la Spitalul Județean de Urgență Ploiești cu orele să afle vești de la doctori, cum se întâmplă în multe unități medicale din România.

Sorina Pintea a descins, șeful Consiliului Județean trage concluziile

Președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, a declarat pentru Mediafax că ministrul Sorina Pintea a vizitat Unitatea de primiri urgențe (UPU), secția de cardiologie, la secția de neurochirurgie și apoi a revenit la UPU.

„A stat de vorbă cu doctorii, cu asistentele, cu aparținătorii, cu mine. A găsit nereguli. Că nu este curat, nu sunt etichetele puse, stau aparținătorii prea mult. La UPU că e puțin personal, că sunt timpi mari de așteptare. A solicitat demiterea directorului responsabil de îngrijiri, iar Direcției de Sănătate Publică un control de urgență.” Bogdan Toader, președintele Consiliului Județean Prahova

În privința demiterii directorului de îngrijiri, măsură cerută de ministrul Sănătății, președintele Consiliului Județean a anunțat că propunerea se va discuta în Consiliul de Administrație al unității medicale.

Trebuie amintit că descinderea Sorinei Pintea la spitalul din Ploiești vine după o altă vizită inopinată pe care a făcut-o la Spitalul Județean Gorj. Și în acest caz primise reclamații privind modul în care sunt tratați pacienții. După vizită, Sorina Pintea a spus că unele probleme apar din cauza neînțelegerilor dintre medicii care lucreză în spitalul gorjean.