Spania nu poate trece ușor peste eliminarea de la Euro 2020. Deși au avut o dominare zdrobitoare, „Furia Roja” a pierdut „loteria” penalty-urilor de departajare în fața Italiei. Lucrul acesta l-a făcut pe un mare internațional spaniol să propună o modificare a regulilor.
Spania a fost eliminată de la Euro 2020. Echipa antrenată de Luis Enrique s-a înclinat în fața Italiei, după loviturile de departajare. Deși italienii au ratat primul penalty, prin Locatelli, Olmo și Morata au dat greș, la rândul lor, iar Squadra Azzurra s-a calificat în finală. Astfel, s-a adeverit și statistica ce spune că echipa care execută prima un penalty are peste 60% șanse să câștige. Lucrul s-a adeverit și în deja faimoasa optime Franța – Elveția, găzduită de Arena Națională.
Acest amănunt l-a făcut pe Gerard Pique, celebrul fundaș de la Barcelona, să ia atitudine și să ceară schimbarea regulilor pentru executarea loviturilor de departajare. El i-a lăudat pe fotbaliștii naționalei spaniole, dar a avut de obiectat la adresa corectitudinii menținerii actualei reglementări a penalty-urilor decisive. Cu 103 de selecții, Pique a fost în teren la finala Euro 2012, când Spania a zdrobit Italia cu 4-0.
Ați făcut un turneu formidabil! E o mândrie să ajungem până în semifinale la Euro 2020. Nu cred că a existat o echipă mai bună în competiție, dar loviturile de departajare sunt uneori foarte crude. Multă încurajare pentru echipă!
Nu este o coincidență faptul că, în toate rundele decise la penalty-uri la Euro, a câștigat echipa care a executat prima. Statisticile spun că primul executant are mai multe șanse și nu mi se pare corect că o remiză ar trebui să te facă să începi cu un dezavantaj”, a scris Gerard Pique pe Twitter.
Internaționalul catalan face referire la o reglementare pe care FIFA și UEFA au aplicat-o, din 2018, pentru anumite competiții interne din Anglia. Este vorba de așa-numita „regulă ABBA”, folosită mai ales în Football League Trophy și EFL Cup, scrie Daily Mirror. Modificarea a pornit de la ideea că echipa care execută a doua este supusă unei presiuni psihologice mai mari decât prima executantă. Modificarea s-a inspirat din alternanța la serviciu de la tie-break-ul din tenis.
Formula actuală de executare a loviturilor de departajare este „AB AB AB AB AB”, unde echipele sunt desemnate prin literele A și B. Modificarea ar presupune alternanța „AB BA AB BA AB” etc. Aceasta ar face ca presiunea unei posibile ratări decisive să se mute când la o echipă, când la alta. Deși au experimentat-o acum 3 ani, UEFA și FIFA încă nu au decis extinderea regulii și la alte competiții eliminatorii.