Spania nu „digeră” eliminarea de la Euro 2020. Ce schimbare propune un mare internațional

Spania nu „digeră” eliminarea de la Euro 2020. Ce schimbare propune un mare internațional
Spania nu „digeră” eliminarea de la Euro 2020. Ce schimbare propune un mare internațional

Spania nu poate trece ușor peste eliminarea de la Euro 2020. Deși au avut o dominare zdrobitoare, „Furia Roja” a pierdut „loteria” penalty-urilor de departajare în fața Italiei. Lucrul acesta l-a făcut pe un mare internațional spaniol să propună o modificare a regulilor.

Spania nu „digeră” eliminarea de la Euro 2020

Spania a fost eliminată de la Euro 2020. Echipa antrenată de Luis Enrique s-a înclinat în fața Italiei, după loviturile de departajare. Deși italienii au ratat primul penalty, prin Locatelli, Olmo și Morata au dat greș, la rândul lor, iar Squadra Azzurra s-a calificat în finală. Astfel, s-a adeverit și statistica ce spune că echipa care execută prima un penalty are peste 60% șanse să câștige. Lucrul s-a adeverit și în deja faimoasa optime Franța – Elveția, găzduită de Arena Națională.

Acest amănunt l-a făcut pe Gerard Pique, celebrul fundaș de la Barcelona, să ia atitudine și să ceară schimbarea regulilor pentru executarea loviturilor de departajare. El i-a lăudat pe fotbaliștii naționalei spaniole, dar a avut de obiectat la adresa corectitudinii menținerii actualei reglementări a penalty-urilor decisive. Cu 103 de selecții, Pique a fost în teren la finala Euro 2012, când Spania a zdrobit Italia cu 4-0.

Ce schimbare propune un mare internațional

Ați făcut un turneu formidabil! E o mândrie să ajungem până în semifinale la Euro 2020. Nu cred că a existat o echipă mai bună în competiție, dar loviturile de departajare sunt uneori foarte crude. Multă încurajare pentru echipă!

Nu este o coincidență faptul că, în toate rundele decise la penalty-uri la Euro, a câștigat echipa care a executat prima. Statisticile spun că primul executant are mai multe șanse și nu mi se pare corect că o remiză ar trebui să te facă să începi cu un dezavantaj”, a scris Gerard Pique pe Twitter.

Internaționalul catalan face referire la o reglementare pe care FIFA și UEFA au aplicat-o, din 2018, pentru anumite competiții interne din Anglia. Este vorba de așa-numita „regulă ABBA”, folosită mai ales în Football League Trophy și EFL Cup, scrie Daily Mirror. Modificarea a pornit de la ideea că echipa care execută a doua este supusă unei presiuni psihologice mai mari decât prima executantă. Modificarea s-a inspirat din alternanța la serviciu de la tie-break-ul din tenis.

Formula actuală de executare a loviturilor de departajare este „AB AB AB AB AB”, unde echipele sunt desemnate prin literele A și B. Modificarea ar presupune alternanța „AB BA AB BA AB” etc. Aceasta ar face ca presiunea unei posibile ratări decisive să se mute când la o echipă, când la alta. Deși au experimentat-o acum 3 ani, UEFA și FIFA încă nu au decis extinderea regulii și la alte competiții eliminatorii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI