Guvernul este în căutarea mai multor soluții pentru aducerea de bani la bugetul statului și, implicit, la ministerele care sunt ”pe minus”. În acest scop, a fost inventat Fondul Național pentru Prevenirea Criminalității.
Printre proiectele mai puțin obișnuite ale guvernului Orban, se numără Fondul Național pentru Prevenirea Criminalității. Acesta urmează să fie înființat de la 1 ianuarie 2020 și va fi administrat de Agenția Națională pentru Administrare a Bunurilor. Primele referințe la acest fond au fost incluse în proiectul de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare asupra căruia Executivul își va asuma răspunderea.
În ceea ce privește banii care vor ajunge la acest fond cu nume cât se poate de impozant, aceștia vor fi fost confiscați de stat în diferite operațiuni ale organelor legii. În același timp, vor proveni din produse confiscate care au fost valorificate în diverse forme. Ulterior, anual, banii strănși în această manieră vor fi alocați unor ministere. Printre altele, vor fi folosiți pentru educație juridică și în scopul prevenirii criminalității și asistenței victimelor.
Fondul se constituie prin virarea, în termen de 15 zile de la încasarea lor de către instituțiile publice cu atribuții în domeniu a tuturor sumelor de bani confiscate, precum și a sumelor de bani rezultate din valorificarea bunurilor confiscate în proceduri penale. Cel puțin în teorie, în mod exclusiv, sumele de bani care vor ajunge în Fondul Național pentru Prevenirea Criminalității vor fi utilizate pentru implementarea de activități și proiecte care au ca obiectiv principal educația juridică, prevenirea criminalității și asistența victimelor infracțiunilor.
Conform proiectului, anual, sumele din Fondul Național pentru Prevenirea Criminalității se alocă astfel:
a) 20% pentru Ministerul Educației și Cercetării
b) 20% pentru Ministerul Sănătății
c) 15% pentru Ministerul de Interne
d) 15% pentru Ministerul Public
f) 15% pentru Agenție în vederea finanțării nerambursabile a proiectelor propuse de asociații și fundații cu obiect de activitate în domeniul social
În final, până la data de 31 ianuarie a fiecărui an, începând cu 2020, Agenția virează sumele încasate în contul de venituri ale bugetului de stat, la o poziție distinctă de venituri intitulată „Sume rezultate din confiscări în proceduri penale”. Excedentul anual rezultat din execuția bugetului Fondului Național pentru Prevenirea Criminalității alocat instituțiilor prevăzute se reportează pe anul viitor.