Ludovic Orban, dezamăgit de cât se fură în România, ”legal”: ”Avem cea mai mare evaziune”

Ludovic Orban, dezamăgit de cât se fură în România, ”legal”: ”Avem cea mai mare evaziune”

În contextul în care s-au sesizat tot mai multe minusuri în legătură cu banii de la buget în ultimele luni, Ludovic Orban a adus în discuție problema evazioniștilor fiscali din România.

În opinia premierului, țara noastră se confruntă de ceva timp cu un val important de evaziune fiscală și totul pleacă de la TVA sau, mai precis, necolectarea taxei pe valoare adăugată. Deși Orban a insistat pe faptul că cifra de 19% pentru această taxă este rezonabilă, românii au cel mai mic grad de colectare a TVA-ului din întreaga Uniune Europeană. Cei care încearcă să evite prin diferite tertipuri plata taxei cu pricina au fost clasificați ca fiind evazioniști.

„Suntem ţara care avem cea mai mare evaziune pe TVA. Avem cel mai mic grad de colectare de TVA de la nivelul UE. Eu cred că TVA-ul de 19% este un TVA rezonabil, un TVA care poate asigura suportul alimentării bugetului de stat cu resurse suficiente. Evident că trebuie îmbunătăţită colectarea TVA, dar pentru îmbunătăţirea colectării TVA-ului şi ANAF-ul trebuie să înţeleagă că trebuie să schimbe obiceiurile. Trebuie informatizat ANAF-ul”, a precizat, la Digi24, Ludovic Orban.

PNL-Turcan-Orban

Totul pleacă de la ineficiența ANAF. Toate probleme financiare legate de strângerea banilor și monitorizarea firmelor este cauzată de lipsa informatizării ANAF, în contextul în care a existat un program al Băncii Mondiale în acest sens. Din păcate, nu a mai fost pus în practică.

„Este suficient că acest Guvern s-a angajat că nu creşte taxele şi impozitele, ţinând cont de dezechilibrele care au fost create de politica bugetară şi fiscală practicată de guvernele anterioare. Am vorbit cu mediul de afaceri. Foarte puţini oameni de afaceri sunt cei care spun că vor să mai existe reduceri. Singura cerere este legată de impozitarea muncii, de suma contribuţiilor care trebuie plătită”, a insistat Ludovic Orban în cadrul aceleeași intervenții la Digi24.

În contextul în care taxele din România sunt printre cele mai mici din Europa, oficialul este vizibil supărat de situația actuală. „Sistemul fiscal din România este unul care permite României să fie competitivă în raport cu toate celelalte ţări din jurul nostru. Nu mai este nevoie de reducerea taxelor şi impozitelor. Nu trebuie crescute, fără discuţie”, a concluzionat primul ministru.