Ce salarii au grefierii și restul personalului auxiliar din magistratură. Nemulțumirile acestora au crescut, în ultimii ani

Ce salarii au grefierii și restul personalului auxiliar din magistratură. Nemulțumirile acestora au crescut, în ultimii ani
Ce salarii au grefierii și restul personalului auxiliar din magistratură?

Consiliul Superior al Magistraturii și-a arătat de câteva ori bune nemulțumirea față de salariile propuse pentru grefieri. Cât primesc grefierii și restul personalului auxiliar din magistratură?

Ce salarii au grefierii și restul personalului auxiliar din magistratură

Prevederea care arată salariul de bază al grefierilor se regăsește în proiectul sistemului unitar de salarizare în sectorul bugetar și a fost aprobat în prima lectură de Parlament. Acesta va depăși 5.200 de lei din data de 1 decembrie. În acest context, grefierii din cadrul judecătoriilor de prim-nivel vor avea salariul de funcție egal cu 5.265 de lei. De asemenea, mai mult cu 450 de lei mai mult vor avea și cei care își desfășoară activitatea în cadrul instanțelor de apel.

Proiectul mai arată că: grefierii din cadrul Curții Constituționale și Curții Supreme de justiție au salariu de bază egal cu 6.345 de lei, valoarea de referință pentru calculare fiind de 1.500 de lei. La acesta se mai menționează că grefierii din judecătorii sunt remunerați cu suma cuprinsă între 2.000-3.000 de lei. Membrii CSM sunt încă nemulțumiți de salariul stabilit, pe motiv că nu se ține cont de volumul considerabil de muncă și complexitatea responsabilităților.

Salariile de bază pentru personalul auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor și parchetelor
Salariile de bază pentru personalul auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor și parchetelor (Sursa: lege5.ro)

Din cauza salariilor proaste, se anunță plecări masive

Salarii de bază pentru personalul conex din cadrul instanțelor judecătorești și parchetelor.

Salarii de bază pentru personalul conex
Salarii de bază pentru personalul conex

CSM a mai afirmat în luna noiembrie a anului curent că este inadmisibil și neechitabil o salarizare a grefierilor care dețin statutul de funcționari publici și dispun de studii superioare la un nivel cu personalul de specialitate. Amintim că în trecut Consiliul Superior al Magistraturii au solicitat de nenumărate ori majorarea salariilor angajaților judecătorilor. Din cauza salariilor proaste, se atestă și o plecare masivă a grefierilor în orice moment, situație care generează blocarea activității judecătorilor, în care activează mai bine de 400 de magistrați.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI