Peste 100 de milioane de europeni, în pericol. Ce tip nou de poluare face deja ravagii

Peste 100 de milioane de europeni, în pericol. Ce tip nou de poluare face deja ravagii
Dacă stai la oraș, află la ce te expui în fiecare zi!

Un european din cinci are probleme mari din cauza creșterii necontenite a traficului rutier și problema e departe să fie rezolvată. Este un avertisment al Agenției Europene de Mediu. Pe lângă poluarea provenită din noxe, un nou tip de poluare amenință să facă ravagii.

Nu scapă nimeni de noul tip de poluare. Pur și simplu, e peste tot!

Cel puțin 113 milioane de persoane sunt afectate pe termen lung de nivelul ridicat de zgomot produs de traficul rutier, chiar dacă, în ultimii ani, au fost impuse reguli suplimentare pentru gestionarea zgomotului de fond.

Practic, nu există orășean care să nu fie afectat de poluarea fonică și, având în vedere ritmul infernal în care se dezvoltă marile aglomerări urbane, nici nu e de așteptat ca fenomenul să se reducă în următorii ani.

Cele mai agresive surse de poluare fonică sunt căile ferate, aeronavele și industria. Potrivit Agenției Europene de Mediu, cu sediul în Copenhaga, aproximativ 22 de milioane de persoane au fost afectate de zgomotul feroviar și alte patru milioane – afectate de aeronave.

Când decibelii omoară pe capete
Când decibelii omoară pe capete

Zgomotul orașului produce mii de morți anual

Expunerea prelungită la poluare fonică se traduce prin dezvoltarea de boli cardiace și chiar deces prematur. Expunerea pe termen lung la zgomotul de mediu provoacă cel puțin 12.000 de decese în Europa, în fiecare an. Alte probleme sunt tulburările de somn și probleme de concentrare la copiii de școală.

Sunt țări care iau foarte în serios expunerea cetățenilor lor la poluarea fonică și care au început să dezvolte politici de gestionare a zgomotului ambiental. Au înlocuit vechiul pavaj al drumurilor, au început să gestioneze mai inteligent fluxul de trafic și au redus limitele de viteză la 30 km/h. Alte măsuri de reducere a zgomotului produs de traficul rutier vizează încurajarea oamenilor să renunțe la mașinile personale și să meargă cu bicicleta, să meargă pe jos sau să folosească vehicule electrice.