În timpul pandemiei plângerile legate de zgomot au crescut cu 300%. Din această cauză mulți dintre noi căutăm în mod activ soluții pentru a ajuta la înăbușirea sau dezactivarea acestor intruziuni urbane. Iată cum se izolează corect pereții unui apartament ca să nu mai auzi diferite zgomote ale vecinilor sau discuțiile acestora.
Viața la oraș presupune de cele mai multe ori achiziția unui apartament în blocuri noi sau vechi. Toți ne-am plâns cel puțin o dată în viață, de zgomotele produse de vecinii noștri. Din această cauză ne-am gândit de multe ori că cea mai bună soluție ar fi izolarea pereților apartamentului.
Cei care au vecini mai gălăgioși sunt cei care caută soluții în ceea ce privește izolarea fonică a pereților apartamentului, pentru a nu mai auzi zgomotele produse de aceștia.
Pe vremea în care se construiau blocurile care astăzi sunt vechi, nu erau cerințele de confort acustic actuale și exigențele de astăzi. Din păcate există și blocuri noi care nu îndeplinesc performanțele fonice, de cele mai multe ori din cauza calității produselor folosite, care este ignorată.
Pentru a izola fonic un perete, ar trebui să fiți familiarizați cu pașii pe care trebuie să îi urmați și cu materialele de care aveți nevoie. Iată o scurtă prezentare generală a celor la care să ne așteptăm.
Sunetele se măsoară în decibeli. Cu cât vibrațiile sunt mai puternice, cu atât decibelii sunt mai mari și se creează disconfort auditiv. Ca să ne facem o idee asupra intensității sunetelor, putem consulta lista de mai jos:
Potrivit siniat.ro, pentru a scădea intensitatea zgomotelor, se pot izola pereții în două moduri: placarea independentă a peretelui comun cu vecinul placarea prin fixare mecanica de peretele comun.
Placarea independenta a pereților pentru izolare fonică se face din gips carton în felul următor:
În cazul placării prin fixare mecanică de perete, se vor folosi în plus bride acustice.