Trendul ultimilor ani este „energia verde”, fie că vorbim la modul general, sau punctual. Un astfel de desiderat este și GreenTAGS. Recent a devenit soluţia găsită de o româncă din Cluj pentru încălzirea ieftină a blocurilor şi caselor.
După cum spune și numele, aceste standarde se bazează pe transformarea mediului construit în unul cu emisii reduse de dioxid de carbon. Prin folosirea acestor sisteme „verzi” se asigură accesul facil la o sursă de energie regenerabilă la prețuri accesibile.
Conceptul din spatele tehnologiei „GreenTAGS” folosite în România se bazează pe utilizarea unor elemente din beton armat”. Ideea acestui sistem i-a venit cofondatoarei în 2014, pe vremea când lucra în cercetare la Luassane, Elveția.
Specialiștii explică că, odate intrate „în contact direct cu solul acestea se transformă în schimbătoare de căldură”. Un astfel de sistem pilot avea să fie testat în urmă 4 ani în Cluj-Napoca, și conform specialiștilor, a avut și succes pe toate planurile.
S-a plecat de la ideea generării și folosirii a unor elemente nepoluante pentru a genera încălzirea locuințelor. Mai pe scurt, „GreenTAGS” „presupune crearea unui sistem prin care transformăm fundațiile sau alte elemente aflate în contact cu pământul în surse de energie verde”, explică Iulia-Consuela Prodan, cofondatoarea GreenTAGS, pentru Economica.net.
Mecanismele acestui sistem de încălzire, după cum sunt explicate de Iulia-Consuela Prodan, se bazează pe captarea energie din înteriorul pământului și difuzată într-un bloc de locuințe prin intermediul unui sistem de țevi inclus în armătura fundației unui bloc.
„Ca să luăm un caz concret, construim un sistem de țevi pe care îl legăm de armătură, înainte de turnarea betonului în fundație, și care va fi conectat la o pompă de căldură.
Folosim energia pământului, care în interior are o temperatură relativ constantă cuprinsă între 11 și 15 grade (în funcție de zona geografică). Prin intermediul țevilor, se face un schimb de căldură.
Mai exact, prin interiorul țevilor, circulă un lichid care asigură captarea de energie de la fundație prin transfer termic. Betonul, ca element care este în contact cu pământul, va prelua aceeași temperatură ca și acesta.”, explică Iulia-Consuela Prodan, cofondatoarea GreenTAGS, pentru Economica.net.
După cum se știe, în interiorul pământului există energie la temperaturi de până la 15 grade. În funcție de zona geografică, aceste temperaturi pot fi mai ridicate, iar aest sistem, „GreenTAGS”, poate gestiona și distribui căldură fără costuri în pus și fără a deveni poluant. Noul sistem a fost deja implementat, după cu declară cofondatoarea GreenTAGS, în ansambluri noi de locuințe din Cluj. De asemenea a fost folosit la construcția a două spitale din Oradea, dar și în Bașov și Sibiu.