Locul cel mai pur din întreaga lume. Se află la 1,5 kilometri sub Pământ

Locul cel mai pur din întreaga lume. Se află la 1,5 kilometri sub Pământ
Afla care este cel mai pur loc de pe planeta

Cel mai pur loc din lume nu se află la suprafața Terrei, într-o oază mirifică, așa cum ai crede, ci sub Pământ. Da, ai citit bine. În acest articol îți dezvăluim unde se află, mai exact. Dacă încerci să ghicești locul, probabil că te vei înșela, deoarece se află într-un laborator foarte bine ascuns. Aici, oamenii de știință caută materia întunecată misterioasă.

Acesta este „cel mai pur loc de pe planetă”

Înainte de a trece la subiect, mai întâi să abordăm un lucru. Ce este materia întunecată? Răspunsul te va surprinde: nimeni nu știe. Este una dintre cele mai mari enigme ale științei. Cercetătorii au căutat indicii despre ea mulți ani la rând. Dar cum să te intereze ceva despre care nici măcar nu știi ce este? Cum găsești ceva care este invizibil? Aceste întrebări au determinat o echipă de peste 250 de specialiști din mai multe țări să coboare în Pământ și să încerce să afle adevărul despre materia întunecată.

Oamenii de știință caută materia întunecată misterioasă

Este vorba despre LUX-ZEPLIN (LZ), un laborator sofisticat situat la 1,5 kilometri sub Pământ, într-o mină de aur abandonată din orașul Lead (Dakota de Sud, Statele Unite). Potrivit creatorilor săi, LZ este cel mai sensibil detector de materie întunecată construit vreodată. Astfel, oamenii de știință au reușit să facă din interiorul LZ „cel mai pur loc de pe Pământ”.

LZ se află în Centrul de Cercetare Sanford Underground și este catalogat cel mai sensibil detector din lume de materie întunecată, despre care se presupune că este lipiciul invizibil care ține Universul laolaltă. Proiectul este un experiment cu materie întunecată de nouă generație, selectat de Departamentul de Energie al SUA (DOE).

Experiment inedit sub Pământ

Prima rundă a experimentului a durat mai mult de trei luni, luând sfârșit în aprilie, dar nu a găsit niciun semn de particule ipotetice de materie întunecată. În ciuda lipsei de date concrete, experții au confirmat că proiectul funcționează conform planului, lăsând posibilitatea de a găsi materia prețioasă în rundele viitoare.

„Centrul detectorului este ca mintea unui călugăr budist”, susține Chamkaur Ghag, cercetător LZ și profesor la Departamentul de Fizică și Astronomie de la Universitatea din Londra

O întreagă armată de cercetători se află în LUX-ZEPLIN

Totuși, de ce este considerat cel mai pur loc din lume? În primul rând, este subteran, izolat de praf și radiații, având în vedere că razele cosmice ne bombardează constant atmosfera. Prin acest atuu cresc șansele de detectare a semnalelor, inclusiv a celor extrem de slabe, care ar putea fi particule de materie întunecată. În al doilea rând, LZ este un rezervor de titan umplut cu xenon lichid ultrapur sau gaz nobil, care poate da niveluri foarte ridicate de purificare.

Sub mina de aur din SUA se află peste 250 de oameni de știință din 35 de instituții din America, Marea Britanie, Portugalia și Coreea. Iar numele LZ provine de la fuziunea a două experimente anterioare de detectare a materiei întunecate prețioase: LUX (Large Underground Xenon) și ZEPLIN (ZonEd Proportional scintillation in Liquid Noble gases).