Solstițiul de vară 2019: e un fenomen astronomic fascinant, dar nu poate fi înțeles de persoanele care-și imaginează, în bula lor, că Pământul e plat. Este cel mai iubit dintre solstiții și o să vezi în rândurile următoare de ce.
Solstițiul de vară este un fenomen astronomic care se produce atunci când planul determinat de centrul Soarelui și de axa de rotație a Pământului este perpendicular pe planul orbitei Pământului.
Sunt două solstiții, așa cum există două echinocții: avem solstițiul de vară și cel de iarnă și ambele fenomene se produc simultan pe Pământ. Amândouă se produc, însă în două emisfere diferite.
Solstițiul este posibil doar datorită înclinației axei terestre, care determină alternanța anotimpurilor. În cele două momente ale anului unghiul făcut de razele soarelui cu orizontul la amiază este cel mai mare (vara) sau cel mai mic (iarna) din an. Variația acestui unghi în cursul anului se explică prin aceea că axa de rotație a Pământului nu este perpendiculară pe orbita lui.
De regulă solstițiul de vară are loc în fiecare an în ziua de 21 sau 22 iunie în emisfera nordică, potrivit calendarului gregorian. Aceasta este ziua care marchează începutul verii astronomice. Tehnic vorbind, poți spune că abia după 21 iunie este vară, chiar dacă temperaturile caniculare pot veni de la sfârșitul lunii aprilie, cum s-a întâmplat în atâția ani.
Pământul execută două tipuri de mișcări în spațiul cosmsic: una anuală de revoluţie în jurul Soarelui, iar cealaltă e o mişcare diurnă de rotaţie în jurul propriei axe. Polii păstrează (în principiu) o poziţie fixă în spaţiu, axa fiind înclinată la 66° 33′. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt luminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor şi a nopţilor, precum şi succesiunea anotimpurilor.
În credința populară românească, solstițiul de vară este legat de o serie de practici magice și superstiții. Evenimentul este marcat în special de sărbătoarea Sânzienelor, de asemenea cu origini păgâne. Începutul verii astronomice este, totodată și momentul în care sânzienele, sau ielele bune, încep să umble pe pământ și-n văzduh.
În mod normal, ele aduc belșug și contribuie la crearea și închegarea relațiilor amoroase. Este noaptea când fetele își visează alesul.
În general, în folclor, solstițiul de vară e înconjurat de o aură de mister benefică, de magie, descântece, dar se spune că oamenii care nu respectă sânzienele, ele se răzbună și aduc probleme.