N-ai RCA? Poliția o să știe fără să te oprească în trafic. Cum e posibil

N-ai RCA? Poliția o să știe fără să te oprească în trafic. Cum e posibil

Șoferii care nu au asigurare RCA ar putea fi identificați, fără a fi opriți în trafic de poliție, prin intermediul camerelor Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), prin care se verifică plata rovinietei.

Cristian Roşu, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară a declarat pe data de 5 februarie, în cadrul unui eveneminet de specialitate, că există posibilitatea ca acestă idee care presupune ca mașinile care nu au asigurare RCA să fie identificate de camerele de rovinietă, să fie pusă în practică cât de curând.

„Este o idee pe care am preluat-o, nu îmi aparţine, nu am drepturi de autor. Am preluat-o şi este o idee interesantă pe care ar trebui să o discutăm cu CNAIR, pentru a încerca să vedem în ce măsură există posibilitatea şi tehnică şi de realizat tehnic, astfel încât, odată cu citirea numerelor maşinilor şi identificarea lipsei rovinietei, să se facă o matchuire cu bazele de date, astfel încât să se identifice şi maşinile neasigurate prin asigurarea obligatorie RCA”, a spus Cristian Roşu.

Narcis Neaga, directorul general al CNAIR susține această idee și spune că din punct de vedere tehnic, proiectul este frezabil, însă există câteva probleme cu supravegherea, în sensul că trebuie încheiat un protocol cu asigurătorii.

„Din punct de vedere tehnic, se poate. Aş vrea însă să înţelegeţi un context: în jurul camerei există trei actori importanţi. Este CNAIR-ul, care urmăreşte dacă s-a plătit sau nu s-a plătit tariful de rovinietă sau peajul la Feteşti, există Poliţia, care are baza de date, şi există conexiunea realizată prin STS”, a declarat Narcis Neaga, directorul general al CNAIR.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunța pe data de 4 februarie că nu există niciun protocol încheiat cu Poliția Română care să justifice detectarea autovehiculelor fără RCA prin intermediul camerelor de rovinietă, momentan.

„Valoarea totală a primelor brute subscrise în primele nouă luni din 2018 de cele 29 de societăţi de asigurare active a fost de 7,47 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 2% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017. Asigurările de răspundere civilă auto (RCA), cu un volum de prime brute subscrise de 2,69 miliarde lei, au continuat să deţină ponderea principală – 46% – în totalul de prime brute subscrise pentru asigurările generale. Însă, în cazul acestor asigurări, s-a înregistrat o scădere a volumului de prime brute subscrise cu 6% faţă de primele nouă luni ale anului precedent, dar numărul contractelor de asigurare încheiate a crescut (6.093.155 faţă de 5.643.732)”, potrivit CNAIR.