Poliția Română te scoate la cafea ca să vezi că e și prietenoasă

Poliția Română te scoate la cafea ca să vezi că e și prietenoasă

Poliția Română încearcă să arate o față mai prietenoasă. Așa că, poliţiştii nu vor mai fi prezenţi doar în secţiile de poliţie sau în intersecţiile aglomerate, ci şi în cafenele. Mai exact, în fiecare marţi dimineaţă, cetăţenii din Bucureşti vor putea să stea de vorbă cu un poliţist la o băutură caldă.

Poliţia Română intră într-o amplă campanie de îmbunătăţire a imaginii, afectată în ultima vreme în special de scandalurile plăcutelor cu mesaj anti-PSD. Acest lucru presupune ca în fiecare zi de marţi, de la 10:00 la 12:00, cei mai bine pregătiţi dintre poliţişti îşi vor bea cafeaua în centrul Capitalei şi vor răspunde la întrebările oamenilor, conform ProTv.

Un studiu făcut de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională ne arată că 44% dintre români spun că au încredere foarte puţină în poliţie. Şi Eurobarometrul ne arată ca românii au mai de grabă încredere în instituţiile europene decât în cele naţionale. De exemplu, doar 35% dinter aceştia spun că au încredere în autorităţile locale.

Conducerea instituţiei a făcut mai multe studii şi a constatat că poliţiştii trebuie să se apropie, cumva, de români. În consecinţă, a pus la cale o strategie bazată pe sfaturile unor specialişti din străinătate, ori pe cele ale unor companii de publicitate. Pentru început, mai mult poliţişti vor intra prin cafenele şi vor discuta deschis cu clienţii.

„Noi am avut zece consultări cu specialişti din străinătate, din ţară, cu cetăţeni, am analizat modul de comunicare şi suntem aici fiindcă acel mod de comunicare ne-a arătat că trebuie să fim mai aproape de cetăţeni. Noi vrem să arătăm că nu e chiar aşa cum se discută,” a declarat Graţiela Văduvă, şeful Serviciului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din Poliţia Capitalei.

Imaginea poliţiei a avut de suferit şi din cauza ultimelor scandaluri legate de plăcuţele de înmatriculare cu mesaj anti-PSD pe care un bărbat le-a adus în România. Atunci, un comisar şef a stârnit un val de indignare după ce i-a îndemnat pe cei nemulţumiţi de activitatea poliţiei să apeleze la rude, vecini sau la preoţi.

„Plătim poliţele miliţiei comuniste care a angajat oameni în anii 50 fără prea multă inteligenţă, care executau ordinele și nu distingeau binele de rău,” spune Gelu Duminică, sociolog.

Pe data de 4 decembrie va fi rândul unui poliţist din serviciul analiză şi prevenire a criminalităţii să-şi bea cafeaua cu bucureştenii, undeva în centrul oraşului.