Ușile de la secția de Terapie Intensivă, acolo unde sunt tratați bolnavii de Covid, sunt cu 10 centimetri mai înguste decât paturile, situație nemaiîntâlnită până acum. În cazul unei evacuări de urgență, singura soluție pentru ca pacientul să fie evacuat este pe o targă, alături de tubul de oxigen și stativul.
Secția ATI Covid a funcționat în secția nouă de terapie intensivă pentru copii încă de la începutul primului val al pandemiei, iar ușile au fost construite pe măsura paturilor. Atunci când s-a înființat secția au fost aduse paturile pentru adulți, care au fost înclinate pentru a putea fi introduse în salon.
Dacă ar fi vorba de o urgență, iar pacienții ar trebui evacuați cât mai repede, aceștia nu pot fi salvați la timp, deoarece paturile, cu tot cu pacienți, nu pot fi scoase pe ușă. Conducerea spitalului a venit cu o soluție.
Au achiziționat o targă cu o lățime de 60 de centimetri care poate să iasă pe ușa salonului de terapie intensivă și are de gând să mai cumpere încă două tărgi de acest gen. Cu toate acestea, cei de la ISU nu au fost de acord cu această soluție și au somat conducerea spitalului să găsească cât mai repede un spațiu potrivit pentru secția ANTI COVID.
În Arad, zeci de pacienți Covid-19 așteaptă eliberarea unui pat în spital. Reprezentanții unității medicale precizează că, deși incidența cazurilor noi infectate cu coronavirus scade în județ, acest lucru nu se vede momentan în spitale, acolo unde toate paturile sunt încă ocupate.
Potrivit purtătorului de cuvânt al spitalului, 35 de pacienți așteaptă eliberarea unui pat pentru a fi internați. Momentan, cei care nu au loc sunt îngrijiți la Unitatea de Primiri Urgențe sau în containere instalate în curtea spitalului.
„Paturile de pe toate secţiile sunt ocupate în acest moment. Dintre cei 35 de pacienţi COVID-19 care aşteaptă eliberarea un loc în spital, 28 au nevoie de suport de oxigen, iar nouă dintre aceştia sunt în stare gravă şi ar avea nevoie de tratament la terapie intensivă, unde nu avem niciun pat liber”, spune Simina Roz.
Spitalele arădene sunt mereu aglomerate, însă locurile au fost suplimentate periodic până s-a ajuns la o limită maximă. În jur de 400 de persoane care au Covid-19 sunt internate în spitalele din județ, din circa 3.200 de cazuri active, conform Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Arad.