Situație disperată la spitalul din Buzău. Cum sunt ținuți în viață pacienții Covid: „Numai în România există așa ceva”

Situație disperată la spitalul din Buzău. Cum sunt ținuți în viață pacienții Covid: „Numai în România există așa ceva”
Pacienți cu deficiență respiratorie din cauza infecției cu Covid

România trece printr-un scenariu mai sumbru decât și-ar fi putut închipui cineva. Din păcate, numărul bolnavilor Covid în stare gravă depășește cu mult numărul paturilor din spitale, astfel că medicii recurg la situații disperate pentru a-i putea ține în viață. O astfel de situație are loc la Spitalul Județean de Urgență din Buzău, acolo unde pacienții cu Covid sau suspecți că ar fi infectați primesc măști cu oxigen în mașina personală, până la eliberarea unui pat.

Tuburi de oxigen atașate la mașinile personale ale pacienților

Lupta pentru viață este prioritatea tuturor, indiferent de modul și condițiile în care are loc aceasta. Așa se explică tratarea pacienților din Buzău, în mașină, acolo unde cadre medicale aduc tuburi de oxigen pe care le atașează la mașinile oamenilor cu scopul de a-i ajuta să respire. Potrivit declarațiilor făcute de pacienți, această situație poate dura ore sau chiar zile, până când un pat se eliberează.

“- Dar de la ce oră stați?
-De ieri.
– De la ce oră de ieri?
-De la 10:30-11.
-Nu e normal. Numai la noi la România există așa ceva.
-Și cât credeți că mai are de așteptat aici?
-Și azi și la noapte”, a fost dialogul dintre un reporter Digi24 și însoțitorul unui pacient Covid.

Din păcate, situația la Buzău, ca și în cazul altor orașe, este disperată. Nu mai există niciun loc liber, iar managerul spitalului a fost nevoit să blocheze 8 Ambulanțe în curtea spitlaului pentru a oferi primul ajutor.

„Majoritatea pacienților vin cu afecțiuni pulmonare destul de ridicate. Peste 50%, cu oxigenare mică, având nevoie de oxigen chiar și în mașinile particulare. Sunt pacienți cărora suntem nevoiți să le ducem tuburi de oxigen pentru a putea respira normal. E clar că cei care nu sunt vaccinați ajung în forme grave”, a explicat Claudiu Damian, manager SJU Buzău, potrivit sursei citate.

Cum sunt ținuți în viață pacienții din Iași

Nici la Spitalul “Sfântul Spirdon” din Iași lucrurile nu stau mai bine, astfel că asistenții și medicii au găsit o singură soluție alternativă pentru a ține pacienții în viață: ventilarea manuală. Astfel, din cauza lipsei de ventilatoare, angajații pompează manual oxigen pentru a nu-și pierde pacienți.

“Suntem disperați când există probleme mecanice, probleme tehnice, probleme de oxigen pentru că niciodată în istoria urgenței, cred că niciodată în istoria anesteziei terapiei intensive, nu s-au folosit cantități atât de mari de oxigen”, a explicat Diana Cimpoeșu, coordonator UPU SMURD.

De asemenea, Elena Cojocaru, medic rezident UPU, a explicat că această luptă cruntă se datorează în mare parte faptului că oamenii nu au înțeles că vaccinarea poate evita asemenea situații.

“E o luptă continuă pentru că oamenii încă nu înțeleg gravitatea acestei boli și importanța vaccinării. În fiecare zi când vin la serviciu îl rog pe Dumnezeu să mă ajute și să fac ce e mai bine și mai potrivit pentru fiecare pacient in parte”, a spus aceasta.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI