29 ian. 2020 | 15:14

Sinucideri în lanț, în Timișoara. Poveștile celor 27 de morți. Cum puteau fi salvați

Știri generale
Sinucideri în lanț, în Timișoara. Poveștile celor 27 de morți. Cum puteau fi salvați
Sinucideri în lanț, în Timișoara. Poveștile celor 27 de morți

27 de oameni au ales să își curme zilele, în Timișoara, anul trecut. Același număr de sinucideri în lanț au fost și în Timiș. Poveștile oamenilor și cum puteam fi salvați.

Sinucideri în lanț, în Timișoara

Statisticile indică faptul că 27 de oameni au ales să își pună capăt zilelor, în Timișoara, anul precedent. Nu mai puțin de 27 de sinucideri indică datele oferite de Inspectoratul Județean de Poliție Timiș obținute de Opiniatimisoarei.ro. Misterios este că tot 27 de oameni și-au luat viața și în Timiș, în 2018.

Diagnostice crunte primite, dureri insuportabile, drame, tulburări, situații care par fără rezolvare, toate au dus la o decizie mai mult ori mai puțin de înțeles. Tineri, bătrâni, oameni în putere sau fără speranță, toți au ajuns la aceeași concluzie.

Poveștile celor 27 de morți

  • Martie – Unul dintre ei este procurorul DNA, care s-a aruncat de la etajul 6 al sediului Direcției Naționale Anticorupție Timișoara, în urma unei depresii puternice.
  • Iunie – La câteva zile după ce a ucis un om al legii aflat în misiune, lângă Timișoara, criminalul Ionel Marcel Lepa s-a sinucis în Penitenciarul Popa Sapca, unde se afla în carantină. Bărbatul a fost găsit spânzurat de un pat supraetajat de lângă grupul sanitar al celulei.
  • Iunie – A plecat la școală și nu s-a mai întors. Un elev de numai 18 ani a fost găsit spânzurat la Pădurea Verde.
  • Iulie – Un medic stomatolog în vârstă de 29 de ani făcea destăinuiri cutremurătoare din sânul familiei sale, pe Facebook, apoi și-a curmat viața, în baia locuinței sale din zona Lipovei.
Sinucideri în lanț, în Timișoara. Poveștile celor 27 de morți. Cum puteau fi salvați

27 de vieți sfârșite tragic

  • Septembrie 2019 – Un tânăr militar din Drobeta Turnu Severin, angajat la Timișoara, s-a sinucis la volanul automobilului său, intrând pe contrasens, cu mare viteză, într-un tir. Din cauza impactului, mașina sa a făcut zob și aruncată la câțiva metri pe câmp, unde s-a răsturnat. Avea 37 de ani și nu putea trăi cu gândul că soția sa dorea divorțul.
  • Octombrie – Un cetățean german care lucra la o multinațională din oraș a fost găsit mort, într-o baltă de sânge, într-un hotel de lux. Bărbatul tocmai aflase că urma să fie concediat. A lăsat în urmă și un bilet în care spunea că îl sperie gândul că avea să rămână fără loc de muncă.
  • Noiembrie – Un tânăr corporatist s-a urcat de la etajul 5 al unei clădiri de birouri. Bărbatul i-a trimis soției un SMS, pe când era la muncă, prin care a anunțat-o că dorește să își pună capăt zilelor. Femeia a alertat autoritățile, iar polițiștii au mers imediat la sediul Nokia. Oamenii legii, împreună cu femeia, au stat de vorbă circa 20 de minute cu bărbatul. Cât timp aceștia așteptau un mediator, fără niciun cuvânt, tânărul, urcat pe pervazul ferestrei, s-a aruncat.

Cum puteau fi salvați?

Psihologii spun că toți acești oameni puteau fi salvați, numai dacă familia ori prietenii erau îndeajuns de atenți la stările lor. Apropiații puteau acționa de la primele semne de tulburare.

„Suicidul este de cele mai multe ori comis din disperare! Cauza poate fi atribuita unei boli mintale cum ar fi: depresia, tulburarea bipolara, schizofrenia, alcoolismul sau dependenta de droguri. Insa un rol foarte important il pot juca si factorii de stres, cum ar fi problemele de sanatate, cele financiare, problemele in dragoste sau cele de natura penala. Cam tot ce poate provoca un distres major.

In concluzie, sfatul meu este ca oricine simte ca trece printr-un moment dificil, care persista mai mult de 2 saptamani si prezinta simptomele mai sus mentionate, sa apeleze de urgenta la un specialist. In functie de gravitatea episodului depresiv, psihoterapeutul poate recomanda un consult psihiatric si, in paralel cu tratamentul psihiatric, sa se desfasoare si sedintele de psihoterapie care sunt imperios necesare pentru vindecare. Medicatia intervine asupra efectului, dar cauza poate fi tratata doar cu ajutorul psihoterapiei”, a explicat psihoterapeutul Aurelia Marcoane.