24 apr. 2024 | 11:07

Singurul oraș din lume în care au fost interzise coșurile de gunoi. Motivul este șocant

Diverse
Singurul oraș din lume în care au fost interzise coșurile de gunoi. Motivul este șocant
Cum se descurcă oamenii

De două decenii, turiștii care ajung în acest oraș se întreab unde sunt toate coșurile de gunoi? Oamenii merg cu ambalajele și sticlele după ei până acasă sau, iar asta dintr-un motiv șocant. Deși locuitorii sunt obișnuiți cu acest lucru, turiștii încă se miră și își pun întrebări. Care este singurul oraș din lume în care au fost interzise coșurile de gunoi și de ce s-a ajuns la această decizie?

Singurul oraș din lume în care au fost interzise coșurile de gunoi

Coșurile de gunoi publice și containerele de gunoi au fost în mare parte eliminate din orașele japoneze după atacurile cu gaz sarin din 1995, forțând locuitorii să adopte cele mai disciplinate practici de reciclare din lume.

În ultimii ani, totuși, coșurile de gunoi mult absente au început să revină timid în spațiile publice precum parcurile și gările. 

Vezi și: Ce se întâmplă dacă pui o cârpă înmuiată în oțet pe capacul coșului de gunoi. Trucul e genial

Sensibilitățile legate de securitate rămân totuși. La vizite oficiale importante, multe dintre containerele de gunoi vor fi închise și sigilate.

Cultul apocaliptic Aum Shinrikyo a condus o serie de atacuri coordonate cu arme chimice asupra sistemului de metrou din Tokyo la 20 martie 1995, care au dus la moartea a 12 persoane.

Peste 1.000 au fost rănite de expunerea la agentul toxic. Atacul terorist intern rămâne o traumă printre publicul japonez. A ataca trenurile în Japonia înseamnă a ataca mai mult decât infrastructura civică obișnuită.

În urma atacului, coșurile de gunoi au fost sigilate și apoi eliminate în întregime din stațiile de tren și multe alte spații publice din Japonia. 

Astfel de acțiuni nu sunt neobișnuite după incidente teroriste. Coșurile de gunoi au fost de asemenea eliminate la Londra și Paris după bombardamentele din anii ’80 și ’90. Similar, containerele de gunoi au dispărut temporar din sistemul de tren PATH din New York City după atacul terorist de la World Trade Center din 2001 și din străzile din Boston după maratonul din 2013.

Vezi și: Amestecul puternic care te ajută să scapi de orice pată din cadă. Trebuie să îl încerci

În Japonia nu vei găsi coșuri de gunoi prea des

În ciuda temerilor că eliminarea coșurilor de gunoi, în Tokyo nu a fost cazul. În schimb, rezidenții japonezi se întorc acasă cu o geantă sau un sac plin de ambalaje, sticle sau alte gunoaie acumulate în timpul plimbării.

Proprietarii de câini trebuie să ducă gunoiul de câine acasă și să-l arunce în toaletă.

 Un sac de hârtie în interiorul unui sac de plastic face ca acest lucru să fie mai ușor. 

Pe cap de locuitor, rezidenții Japoniei produc jumătate din cantitatea de deșeuri domestice a celor din SUA, iar ratele de reciclare depășesc mult pe cele din Marea Britanie și America. 

Există motive practice pentru acest lucru, cum ar fi lipsa spațiului pentru gropile de gunoi în națiunea insulară dens populată. 

Vezi și: Butonul de la toaletă care te scapă de bacterii. Mulţi habar nu au de el, e foarte util

Dar aversiunea față de aruncarea gunoaielor este și culturală: Într-un studiu de caz privind aruncarea gunoaielor japoneze, academicii Ivy Bee Luan Ong și Benjamin K. Sovacool au constatat că mai mulți factori contribuie la ordinea generală a vieții urbane japoneze, inclusiv practica zilnică printre școlari, care participă la curățarea școlii 15 minute pe zi.

Pentru a încuraja stilurile de viață cu puțină deșeuri, autoritățile japoneze au folosit mai multe strategii. 

Când coșurile de gunoi au fost scoasedin toaletele publice, de exemplu, au fost scoase și prosoapele de hârtie, pentru a evita o posibilă problemă cu gunoiul. 

În locul lor, a fost promovată utilizarea unor prosoape mici de mână personale, iar aceasta rămâne practica implicită, deși uscătoarele de aer au devenit tot mai populare în marile orașe în ultimii ani. 

Fumătorii de țigări poartă scrumiere portabile mici personale, renunțând la practica globală de a-și arunca țigările pe stradă.

Totuși, în ultimii ani, coșurile de gunoi au revenit încet la viața publică în Japonia.

Vezi și: Amestecul puternic care te scapă de petele neplăcute din baie. Produsele costă sub 10 lei

În 2006, operatorul feroviar JR East a început reintroducerea containere de gunoi la bordul liniei sale de aeroport Narita Express. 

Coșurile de gunoi și containerele de reciclare și-au făcut de asemenea revenirea mult așteptată pe platformele stațiilor de tren, în parcurile publice și la atracțiile turistice după teste prin programe pilote.