Singurele condiții în care poți consuma ouă vopsite din comerț. Atenție mare la ce pui pe masa de Paște! În timp ce unii aleg să vopsească tradiționalele ouă roșii acasă, alții optează pentru a cumpăra ouăle gata vopsite deja din comerț. Dacă optezi și tu pentru a doua variantă, trebuie să ai grijă la anumite detalii importante.
Sărbătoarea Paștelui se apropie cu pași repezi. În Joia mare s-au vopsit ouăle, potrivit tradiției, iar cei care nu le-au vopsit în Joia Mare mai pot să o facă și în Sâmbăta Mare. Însă cei care preferă cumpere ouăle deja vopsite de la supermarket trebuie să țină cont de anumite aspecte, pentru ca acestea să poată fi consumate în deplină siguranță.
Ar fi bine ca înainte să le consumi, să fii sigur că acestea sunt în termen. Cea mai simplă metodă de verificare este să le scufunzi în apă rece. În cazul în care sunt proaspete, acestea vor rămâne pe fundul vasului. Dacă nu sunt proaspete, acestea vor pluti.
Ouăle fierte din comerț, care au fost deja vopsite, se pot consuma numai dacă vopselurile utilizate nu prezintă riscuri pentru sănătate. În general, vopselurile pentru ouă sunt obținute din E-uri, ce pot intra în compoziția oului. Cu cât mai multe E-uri sunt în componența acestor vopseluri, cu atât există riscul de îmbolnăvire, în special dacă sunt în timpul fierberii, oul este crăpat.
Pentru o mai bună siguranță, trebuie să te asiguri că pe etichetă sunt menționate ingredientele vopselurilor. Ar fi de preferat să optezi pentru ouă vopsite din ingrediente naturale, precum: foile de ceapă, vinul roșu, varza roșie sau sfecla.
Dacă nu ai această posibilitate, asigură-te că vopselurile conțin cât mai puține E-uri, spre deloc. De asemenea, este bine să eviți ouăle crăpate în care s-a scurs vopsea și, desigur, să respecți termenul de valabilitate.
Ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare, dar se pot vopsi și în Sâmbăta Mare. Tradiția vopsirii ouălor roșii este una veche și are la bază legende ce o au în prim plan pe Maica Domnului. Una dintre legende spune că Maica Domnului ar fi pus un coș cu ouă sub crucea pe care Iisus Hristos era răstignit, iar sângele Mântuitorului, ca simbol al vieții, care a curs peste ouăle din coș, le-a înroșit pe loc.