06 nov. 2020 | 11:22

Simptome de meningită – care sunt primele semne ale acestei afecțiuni

Știri generale
Simptome de meningită - care sunt primele semne ale acestei afecțiuni
Meningita bacteriană

Pentru a recunoaște simptomele meningitei, trebuie, în primul rând, să ne familiarizăm cu ce este meningita, la cine apare și ce efecte poate avea asupra corpului nostru.

Ce este meningita?

Meningita este o inflamație a membranelor. Aceasta înconjoară creierul și măduva spinării. Nu ține cont de vârstă sau sex, poate apărea atât la adulți cât și la copii. Din păcate, în unele cazuri, dacă apar complicații și nu este tratată la timp, poate pune în pericol viața. În unele cazuri, în funcție de persoană, meningita nu necesită nici un fel de tratament și se poate trata de la sine. În cazul în se suspectează un început de meningită, ar trebuie să vă adresați medicului fără întârziere. Tratamentul luat din timp poate preveni complicații și agravarea bolii ce vă poate pune în pericol chiar și viața, după cum am menționat deja.

Cauzele apariției meningitei

Meningita este de mai multe feluri iar cauzele apariției diferă în funcție de tipul meningitei. Pentru apariția ei, cauzele cele mai comune se datorează infecțiilor virale. Mai pot fi și alte cauze ce pot avea un rol în dezvoltarea ei precum infecțiile bacteriene sau infecțiile fungice.

Meningita bacteriană

Aceasta este cauzată de diferite tipuri de bacterii. Cele mai comune și mai des întâlnite infecții sunt provocate de meningococ, pneumococ sau Listeria monocytogenes. Trebuie să fim foarte atenți, deoarece infecția poate să apară în alta parte a organismului și apoi să se răspândească la meninge. Bacteriilor pot pătrunde în sânge și migrează spre măduva spinării, unde apare meningita bacteriană acută.

  • Meningita provocată de pneumococ este de cele mai multe ori întâlnite în rândul copiilor. De cele mai multe ori, aceasta apare în urma unei infecții la nivelul urechii, a sinusurilor sau o pneumonie.
  • Meningita provocată de meningococ este foarte contagioasă. De cele mai multe ori provoacă o infecție la nivelul tractului respirator. Odată ajunsă în sânge, poate duce la apariția meningitei bacteriene. Afectează adolescenții și tinerii adulți.
  • Meningita Listeria monocytogenes apare la nou născuți, gravide, bătrâni și persoane care au sistemul imunitar slab.

Meningita virală

Aceasta apare mai des decât cea bacteriană, dar poate trece și fără tratament, fiind mai blândă. Cu toate că este mai puțin periculoasă, este recomandat un control medical de specialitate. Pot apărea complicații la bebeluși și la persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

Meningita fungica

Nu este la fel de comună ca celelalte două tipuri și nu este nici contagioasă. De regulă, persoanele care suferă de cancer, SIDA sau au sistemul imunitar slăbit sunt afectate. Dacă nu este tratată cu medicamente specifice, poate pune în pericol viața.

Care sunt simptomele meningitei?

Simptomele meningitei virale și bacteriene sunt asemănătoare la început și pot fi similare cu cele ale gripei. De regulă, simptomele meningitei bacteriene sunt mai severe. În același timp, ele diferă în funcție de vârstă și se pot dezvolta destul de repede.

Simptomele meningitei la adulți și copii

  • Febră mare (mai mult de 38 de grade Celsius)
  • Durere de cap
  • Respirație rapidă
  • Rigiditate a gâtului
  • Fotofobie
  • Stări de vărsături sau greață
  • Convulsii
  • Lipsa apetitului
  • Iritații sau erupții ale pielii

Simptomele meningitei la bebeluși

  • Febră mare
  • Stări de somn dese
  • Refuzul mâncării
  • Plâns excesiv
  • Apariția unei umflături în creștetul capului
  • Rigiditate a corpului și gâtului

    Simptomele meningitei la bebeluși

    Simptomele meningitei la bebeluși

Cum se tratează meningita?

Tratamentul diferă în funcție de tipul de meningită.

Meningita bacteriană acută trebuie tratată cât mai repede prin administrarea de antibiotice pentru a reduce riscul de apariție a complicațiilor. Medicul știe cel mai bine ce fel de antibiotice sunt necesare. Este necesară internarea în spital pentru cel puțin o săptămână.

Pentru meningita virală nu este necesar un tratament cu antibiotice, de cele mai multe ori persoanele se recuperează singure în câteva săptămâni. Este recomandată odihna, consumul de lichide și medicamente pentru scăderea febrei sau antiinflamatoare.

Meningita fungica se tratează cu medicamente antifungice recomandate de către doctor.

Parteneri
Rugăciunea pe care trebuie să o rostești neapărat în ziua de Bobotează. Îți va aduce noroc și bunăstare
Redactia.ro
Destinația superbă din Grecia, supranumită și „Insula Apocalipsei”, care se află în topul celor mai bune locuri pentru vacanță în 2025. Puțini români au ajuns aici
Click.ro
Românii, obligați să își recicleze hainele vechi. Ministrul Fechet a explicat ce trebuie să facem cu ele
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile pe care Roxana Nemeș le-ar vrea uitate! Cum s-a fotografiat pe vremea când se iubea cu Radu Groza, impresarul ei / FOTO
Unica.ro
Cele mai gustoase supe pe care le poți savura după sărbători. Două rețete simple
EVZ.ro
DeSanto, prima reacție după conflictul cu Jador: „Iubiți pe cine nu trebuie”. Cum a răspuns când a fost întrebat de banii pe care ar trebui să-i dea manelistului
Spynews
Trădare supremă. S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu
Capital.ro
WOW, ce palat! Cum arată vila din Pipera a familiei Borcea. Imagini de Crăciun cu gemenele și frățiorul Milan. Prințesele lui Borcea sunt ca două păpuși
Avantaje
ADIO, CONCEDIU MEDICAL! Măsura este oficială!
Mediaflux
Dubaiul e mai mic decât Bucureștiul! Gabi Bădălău, suspicios de aproape de Daria, fosta lui Bodi, cea cu care a înșelat-o pe Bianca! Disperat să îi atragă atenția vedetei?
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Cum a reușit un avion să decoleze în 2025 și să aterizeze în 2024. Cum a fost posibil să se întâmple așa ceva. Care e explicația
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro