06 nov. 2020 | 11:22

Simptome de meningită – care sunt primele semne ale acestei afecțiuni

Știri generale
Simptome de meningită - care sunt primele semne ale acestei afecțiuni
Meningita bacteriană

Pentru a recunoaște simptomele meningitei, trebuie, în primul rând, să ne familiarizăm cu ce este meningita, la cine apare și ce efecte poate avea asupra corpului nostru.

Ce este meningita?

Meningita este o inflamație a membranelor. Aceasta înconjoară creierul și măduva spinării. Nu ține cont de vârstă sau sex, poate apărea atât la adulți cât și la copii. Din păcate, în unele cazuri, dacă apar complicații și nu este tratată la timp, poate pune în pericol viața. În unele cazuri, în funcție de persoană, meningita nu necesită nici un fel de tratament și se poate trata de la sine. În cazul în se suspectează un început de meningită, ar trebuie să vă adresați medicului fără întârziere. Tratamentul luat din timp poate preveni complicații și agravarea bolii ce vă poate pune în pericol chiar și viața, după cum am menționat deja.

Cauzele apariției meningitei

Meningita este de mai multe feluri iar cauzele apariției diferă în funcție de tipul meningitei. Pentru apariția ei, cauzele cele mai comune se datorează infecțiilor virale. Mai pot fi și alte cauze ce pot avea un rol în dezvoltarea ei precum infecțiile bacteriene sau infecțiile fungice.

Meningita bacteriană

Aceasta este cauzată de diferite tipuri de bacterii. Cele mai comune și mai des întâlnite infecții sunt provocate de meningococ, pneumococ sau Listeria monocytogenes. Trebuie să fim foarte atenți, deoarece infecția poate să apară în alta parte a organismului și apoi să se răspândească la meninge. Bacteriilor pot pătrunde în sânge și migrează spre măduva spinării, unde apare meningita bacteriană acută.

  • Meningita provocată de pneumococ este de cele mai multe ori întâlnite în rândul copiilor. De cele mai multe ori, aceasta apare în urma unei infecții la nivelul urechii, a sinusurilor sau o pneumonie.
  • Meningita provocată de meningococ este foarte contagioasă. De cele mai multe ori provoacă o infecție la nivelul tractului respirator. Odată ajunsă în sânge, poate duce la apariția meningitei bacteriene. Afectează adolescenții și tinerii adulți.
  • Meningita Listeria monocytogenes apare la nou născuți, gravide, bătrâni și persoane care au sistemul imunitar slab.

Meningita virală

Aceasta apare mai des decât cea bacteriană, dar poate trece și fără tratament, fiind mai blândă. Cu toate că este mai puțin periculoasă, este recomandat un control medical de specialitate. Pot apărea complicații la bebeluși și la persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

Meningita fungica

Nu este la fel de comună ca celelalte două tipuri și nu este nici contagioasă. De regulă, persoanele care suferă de cancer, SIDA sau au sistemul imunitar slăbit sunt afectate. Dacă nu este tratată cu medicamente specifice, poate pune în pericol viața.

Care sunt simptomele meningitei?

Simptomele meningitei virale și bacteriene sunt asemănătoare la început și pot fi similare cu cele ale gripei. De regulă, simptomele meningitei bacteriene sunt mai severe. În același timp, ele diferă în funcție de vârstă și se pot dezvolta destul de repede.

Simptomele meningitei la adulți și copii

  • Febră mare (mai mult de 38 de grade Celsius)
  • Durere de cap
  • Respirație rapidă
  • Rigiditate a gâtului
  • Fotofobie
  • Stări de vărsături sau greață
  • Convulsii
  • Lipsa apetitului
  • Iritații sau erupții ale pielii

Simptomele meningitei la bebeluși

  • Febră mare
  • Stări de somn dese
  • Refuzul mâncării
  • Plâns excesiv
  • Apariția unei umflături în creștetul capului
  • Rigiditate a corpului și gâtului

    Simptomele meningitei la bebeluși

    Simptomele meningitei la bebeluși

Cum se tratează meningita?

Tratamentul diferă în funcție de tipul de meningită.

Meningita bacteriană acută trebuie tratată cât mai repede prin administrarea de antibiotice pentru a reduce riscul de apariție a complicațiilor. Medicul știe cel mai bine ce fel de antibiotice sunt necesare. Este necesară internarea în spital pentru cel puțin o săptămână.

Pentru meningita virală nu este necesar un tratament cu antibiotice, de cele mai multe ori persoanele se recuperează singure în câteva săptămâni. Este recomandată odihna, consumul de lichide și medicamente pentru scăderea febrei sau antiinflamatoare.

Meningita fungica se tratează cu medicamente antifungice recomandate de către doctor.

Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Mesaj în română postat de Ursula von der Leyen: „România și Bulgaria aparțin pe deplin spațiului Schengen”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Elena Lasconi, o studentă mediocră. Cum arată notele primite de candidata la președinția României
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Taxă pentru românii care stau la bloc. O plăteşte toată lumea: Este o aberație colosală!
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
DECIZIE OFICIALĂ privind SCHENGEN! Au anunțat ADERAREA ROMÂNIEI
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro