A doua adolescentă a murit de meningită în România: cât de contagioasă este afecțiunea

A doua adolescentă a murit de meningită în România: cât de contagioasă este afecțiunea

După numărul foarte mare de decese înregistrate în România din cauza gripei, o nouă afecțiune ce poate fi prevenită prin vaccin ajunge să facă victime.

Există un vaccin pentru meningită, dar având în vedere disperarea unui număr din ce în ce mai mare de părinți de a nu-și vaccina copii, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că s-a înregistrat al doilea deces din cauza acestei afecțiuni. Drama s-a desfășurat la Iași, iar tânăra în vârstă de doar 15 ani fusese transferată de urgență de la Vaslui.

Fetița de 15 ani care a murit a fost suspectă de meningită menigococică. Diagnosticul a fost confirmat de către managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași. Conform declarațiilor făcute pentru Hotnews de către Carmen Dorobăt, adolescenta a decedat la aproximativ o zi de la internare și suferea de aceeași formă de meningită precum tânăra de 18 ani care a fost elevă a Colegiului Gheorge Lazăr din București. Cea din urmă a decedat săptămâna trecută.

Este important de reținut că meningita menigococică este o formă fulminantă a bolii și se reflectă în într-o evoluție foarte rapidă de la constatare la deces. De asemenea, este foarte contagioasă.

Drama tinerei din Vaslui a început marți dimineață când s-a decis transportarea ei rapidă, în stare gravă, la Iași. Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, fata, care provine dintr-un centru al Direcţiei pentru Protecţia Copilului, a fost adusă la spital în cursul zilei de luni. Ea a fost internată cu suspiciune de colică renală. În urma analizelor, a ieșit la iveală o infecţie în corp. Adolescenta a primit tratament, dar peste noapte starea ei sa s-a agravat. Fata a fost trimisă la Iaşi, intubată, cu un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă care s-a defectat pe drum. Alternativa găsită pentru transport a fost o autospecială din Iaşi care a preluat-i imediat.

„Am fost anunţaţi de reprezentanţii spitalului cu privire la acest caz. Am raportat situaţia la Centrul Regional de Sănătate Publică Iaşi. Am început propria anchetă epidemiologică şi urmează să aşteptăm rezultatele analizelor”, a declarat, pentru Agerpres directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui, Mihaela Vlada.

La această oră, două adolescente care au fost internate în același salon cu adolescenta de 15 ani din Vaslui primesc tratament profilactic, deoarece nu este exclus să fi fost infectate.

Urmăriți Playtech.ro și pe