Liceul Gheorghe Lazăr, focar de meningită: câți purtători ai virusului au fost identificați

Autor: Puiu Alexandru - 06:30, 25 apr. 2019

Cazurile de meningită din țara noastră se întețesc, după câteva decese, acum au fost identificați purtători sănătoși ai virusului la liceul Gheorghe Lazăr din capitală.

La mai puțin de 24 de ore după ce a fost înregistrat decesul din cauza meningitei al unei adolescente din Vaslui, un număr de trei elevi au fost clasficați ca purtători sănătoși ai aceluiași virus. Aceștia sunt elevi ai liceului Gheorge Lazăr din capitală, de unde a murit deja o persoană de meningită.

Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății și reprezintă un motiv serios de îngrijorare pentru elevii liceului. Pentru a se ajunge la această concluzie, au fost testați în total 61 de elevi și 10 profesori ai liceului din capitală. Aceștia au intrat în contact cu tânăra de 18 ani de la Gheorge Lazăr care a decedat acum o săptămână din cauza unei forme fulminante de meningită meningococică. 

În cazul unuia dintre elevii testați de Direcția de Sănătate Publică, „rezultatul a fost pozitiv pentru Neisseria meningitidis. Tulpina a fost izolată cu dificultate, ceea ce este caracteristic pentru tulpinile fără capacitate patogenă. De asemenea, menţionăm că elevul nu a fost în contact direct nemijlocit cu eleva decedată. În data de 18.04.2019 i s-a administrat tratamentul chimio-profilactic imediat, în doză unică. În urma comunicării rezultatelor analizelor de laborator privind starea de purtător clinic sănătos şi având în vedere contextul epidemiologic la data respectivă (tulpină virulentă), elevul a fost retestat cu exudat nazo-faringian şi i s-a administrat tratamentul necesar stării de purtător, tratament instituit de specialiştii Institutului Național de Boli Infecțioase ‘Prof. Dr. Matei Balș’. După tratament se va repeta exudatul nazo-faringian”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

Partea mai gravă a ecuației este că, în afara testelor la care au fost supușii cei care au intrat în contact cu tânăra de 18 ani, au fost identificați doi purtători sănătoși ai virusului din altă clasă. Aceștia s-au prezentat voluntar la test. ”În urma testelor efectuate la Spitalul Clinic ‘Dr. Victor Babeș’, au fost depistați pozitiv – clinic sănătos. Menționăm că cei doi tineri nu au facut parte dintre contacții direcți ai tinerei care a decedat (sunt elevi în altă clasă). Și în aceste cazuri, pe masură ce au fost depistate, în 23 și 24 aprilie, au fost recoltate probe de exudat nazo-faringian şi a fost administrat tratamentul stării de purtător”, a confirmat Ministerul Sănătății.

Autoritățile au oferit însă și câteva detalii optimiste legate de răspândirea bolii. „De asemenea, menționăm că profilaxia cu antibiotic administrată la contacții direcți elimină eventuala stare de portaj. Portajul meningococului este o stare normală pentru 10-20% din populație, nu este responsabil de producerea bolii care apare cu o incidență în jur de 1 la 100.000 de persoane”, potrivit reprezentanților ministerului.