Și-a vândut chitarele, să salveze planeta: câți bani a strâns chitaristul de la Pink Floyd

Considerat unul dintre cei mai buni chitariști în viață, David Gilmour a făcut parte din trupa Pink Floyd și este responsabil de multe dintre hiturile formației. Compozitorul este însă pasionat și de protecția mediului înconjurător.

Mediul înconjurător trece printr-una dintre cele mai dificile crize ecologice din toate timpurile. Temperaturile extreme din ultimele luni sunt o dovadă de necontestat a faptul că încălzirea globală are mari șanse să nu mai fie reversibilă. Există însă unele persoane influente care speră totuși în continuare să atragă atenția asupra fenomenului.

Printre cei care vor să salveze planeta se numără și David Gilmour, în urmă cu aproximativ o lună, artistul și-a văndut o mare parte din colecția sa de chitare pentru a face o donație substanțială unei fundații pentru protejarea mediului. În total, a fost vorba de 126 de exemplare pe care le poți vedea în clipul de mai jos.

Chitarele au fost vândute la licitație, iar evenimentul a făcut înconjurul lumii. Acesta este și principalul motiv pentru care contravaloarea pieselor a fost de 21 de milioane de dolari. Cea mai impresionantă piesă și una pe care și-au dorit-o mulți este un Stratocaster de culoare neagră. Conform estimărilor inițiale, ar fi trebuit să se vândă cu o sumă între 100.000 și 150.000 de dolari. Prețul ei de vânzare a fost însă de 3,975 milioane de dolari pentru că a fost folosită la înregistrarea pieselor Comfortably Numb, Shine on You Crazy Diamond și Money. Cumpărătorul a fost proprietarul echipei de fotbal Indianapolis Colts.

Fiecare ban din vânzarea chitarelor a fost donat către fundația ClientEarth. ”Criza globală a schimbărilor climatice este cea mai mare provocare pe care o va înfrunta umanitatea vreodată și suntem la distanță de doar câțiva ani până când efectele încălzirii globale vor fi ireversibile.”, a postat Gilmor pe Tweeter, după eveniment. ”Avem nevoie de o lume civilizată care continuă pentru nepoții noștrii și mai departe, în care se poate cânta la aceste chitare și cântecele se pot auzi.”, a concluzionat compozitorul formației Pink Floyd.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI