02 oct. 2016 | 11:55

Noul sediu Apple e o ironie pe care doar fanii Pink Floyd o vor înțelege

ACTUALITATE
Noul sediu Apple e o ironie pe care doar fanii Pink Floyd o vor înțelege

Apple își mută birourile din Londra în centrala electrică Battersea, care nu mai funcționează încă din 1975. 

Sediul central european al Apple va rămâne în Irlanda, unde gigantul tech are 6.000 de angajați și o înțelegere favorabilă pentru plata taxelor stabilită cu guvernul. În noul sediu din Londra, Apple va oferi locuri de muncă pentru aproximativ 1.500 de oameni, și, chiar dacă nu va arăta nici pe departe precum campusul similar unei nave spațiale construit în California, tot va fi interesant.

Centrala Battersea e una dintre primele mari centrale electrice din Anglia, care funcționa pe bază de cărbune. A fost numită „Templul electricității”, datorită celor patru hornuri albe care trimit cu gândul la coloanele antice. Centrala a apărut în multe filme și clipuri încă din 1930, când a fost deschisă, iar printre ele se numără filmul Help! despre The Beatles sau coperta albumului Quadrophenia al trupei The Who.

Totuși, cea mai glorioasă apariție poate fi considerată cea de pe coperta albumului Animals, lansat de Pink Floyd în 1977. Este vorba despre celebra imagine cu porcul gonflabil, care tronează deasupra centralei imensei centrale. Fotografia face aluzie la mesajul alegoric al albumului, care a fost propus sub forma unui protest împotriva capitalismului din perioada punk turbulentă a anilor ’70, potrivit Quartz.

Diferite clase sociale sunt reprezentate ca fiind diferite specii de animale (câinii pentru oamenii de afaceri, oile pentru oamenii fără putere și porcii pentru conducătorii fără scrupule), iar conceptul albumului e inspirat din celebra carte „Ferma Animalelor”, scrisă de George Orwell. Nu avem cum să nu sesizăm ironia: acest simbol devine „cămin” pentru o companie care vinde dispozitive scumpe, devenită, la rândul ei, un soi de simbol al consumerismului.