Shaorma nu trebuie să fie plină de carne și sosuri, ci poate să fie un prânz rapid și sănătos, la care să apelezi în perioadele de post sau în momentul în care nu vrei să mănânci carne. Shaorma de post nu conține produse de origine animală și este o alternativă perfectă la produsele din comerț.
Această rețetă este delicioasă, se face rapid și este de post, așa că poți să o faci oricând ai poftă de o masă rapidă și sănătoasă.
Ai nevoie de:
Gătește șnițelul din soia și taie-l fâșiuțe lungi. Într-o tigaie, pune ulei de floarea soarelui, taie cartofii pai și prăjește-i. Pune sare și lasă-i deoparte.
Într-un castron, amestecă iaurtul de soia cu usturoiul zdrobit, zeamă de lămâie, boia și sare.
Într-un alt castron, toacă mărunt castravetele, roșii, ceapa roșie, ulei de măsline, sare și piper. Amestecă bine salata și las-o deoparte.
Ia fiecare lipie, adaugă sos de iaurt, pune câte o lingură generoasă de salată, adaugă fâșiile de șnițele de soia și cartofii prăjiți, apoi rulează strâns lipia și strânge-o cu folie de aluminiu în partea inferioară. O poți servi cu ketchup sau cu sos de iau extra.
Poți face această rețetă și cu tofu sau ciuperci portobello. Dacă vrei, poți înlocui cartofii prăjiți cu orez sau poți servi o porție de cartofi prăjiți sau la cuptor lângă shaorma de post.
Această rețetă de shaorma este de post și este extrem de delicioasă. O poți consuma atât în perioada de post, cât și în momentele în care nu vrei să consumi carne.
Taie feliuțe subțiri ceapa roșie și pune-o într-un borcan mare. Toarnă deasupra ei apa fierbinte, oțetul, zahărul și sarea și agită bine. Lasă la frigide la marinat cel puțin 4 ore. Păstrează la rece timp de 2-3 săptămâni.
Preîncinge cuptorul la 200°C. Scurge tofu-ul și șterge-l cu un prosop de bucătărie. Mărunțește-l într-un castron și amestecă-l cu amidonul de porumb, uleiul de măsline și toate condimentele.
Pune-l într-o tavă de cuptor, stropește cu ulei de măsline și coace tofu sfărâmat timp de 20-25 de minute.
Scoate din cuptor, amestecă-l pentru a-l întoarce și mai coace-l încă 10-15 minute, sau până când devine crocant.
În timp ce tofu-ul se coace, taie toate legumele pentru salată.
Vezi și: Cum a apărut, de fapt, shaorma, preparatul care a cucerit întreaga lume. Detaliile neștiute de mulți
Pregătește sosul tahini amestecând pasta de tahini, apa, sucul de lămâie, usturoiul și sarea până se omogenizează.
Sosul ar trebui să fie gros, dar cumva ușor de întins, deci adaugă mai multă pastă de tahini dacă este prea subțire sau mai multă apă dacă este prea gros.
Odată ce tofu-ul este gata, ia câte o lipie și unge-o cu sosul de tahini. Așează tofu-ul mărunțit, salata, ceapa roșie murată și opțional castraveți murați.
Rulează strâns lipia și servește cu cartofi prăjiți alături.