Se apropie anotimpul rece, când românii vor trebui să folosească din nou centralele termice. Astăzi vă vom dezvălui care este setarea de la centrala termică de apartament care reduce factura. Așadar, care este butonul pe care puțini români știu să-l folosească.
Românii sunt speriați de venirea iernii, în contextul economic în care ne află, cu gândul la facturile de la gaze și electricitate. Pentru ca factura de gaze să fie cât se poate de mică, azi vă dezvăluim care este setarea centralei termice care vă va reuce factura la gaze.
Astfel, un român a încercat să afle care ar putea fi setările pentru centrala pe care o are, așa încât să consume mai puțin, dar să aibă și confort termic.
Citește și: Greșeala banală care îți crește factura de căldură
„Am nevoie de niște sfaturi și nu cred că doar eu. Se dă un apartament la 4/4, 3 camere, vreo 65 mp utili, izolat exterior, geamuri termopan (cam vechi, e drept). Centrală termică veche, montată în 2005, termostat programabil pe ore.
Acum… Oricât aș încerca, nu văd că fac vreo economie simțitoare la gaze. Am cumpărat și termostat programabil, astfel încât când nu sunt acasă e la 18,5 grade, de pe la ora 18, e 19 grade, de la ora 19 la 19.5, de la ora 21 parcă, la 21 de grade, iar de la ora 23:59 la 19.5 grade, până la 5 de dimineață, când iar e la 21, până la 6, când ajunge la 18:30.
Aproximativ, nu sunt acasă să văd exact setarea. Cu toate astea, am dat citirea pe 14 ale lunii și deja am 87 mc consumați.
Poate există specialiști în instalații pe grup care mă pot sfătui cum să setez temperatura pentru a consuma mai puțin și a menține o temperatură de confort. Sunt convins că la prețul de azi al gazelor, nu doar eu am nevoie de astfel de sfaturi”, a scris bărbatul pe grupul Buget de familie.
Mai mulți dintre internauții care au văzut îngrijorarea omului i-au răspuns acestuia.
„Eu zic să o lăsați setată la o singură temperatură! Se răcesc pereții și după merge mult până ajunge la temperatura dorită!”.
„Eu am temperatura constantă la 21.5 la o casă de 120 mp, iarna trecută nu am depășit 170 m³. Dar nu doar asta contează, contează și izolația apartamentului, spuneți că centrala este una veche, deci nu este în condensare e așa că consumă mai mult. Cel mai bine este cu o singură temperatura setată. Centrală pentru a crește temperatura cu două grade, muncește mai bine de 2 ore”.
Citește și: Greșeala pe care o faci cu centrala termică când pleci de acasă
„Eu cred că e prea mare bătaie de cap cu atâtea setări. Când sunteți acasă lăsați pe temperatura dorită, gen 20 – 21 grade, cât să aveți confort. Când plecați de acasă, în acel interval reduceți temperatura până pe la 18-19 grade”.
„S-au făcut studii și se economisește 6% din factură la fiecare grad scăzut. Deci dacă aveați până acum 22 grade în casă și scădeți la 21 economisiți 6 %, dacă scădeți la 20 ec. 12%. Nu e mult”.