Greşeala banală care îţi poate dubla factura la gaze. Contorul va funcţiona fără oprire dacă faci această setare la centrala termică

Greşeala banală care îţi poate dubla factura la gaze. Contorul va funcţiona fără oprire dacă faci această setare la centrala termică
Ai grija la aceste aspecte pentru a avea facturi mai mici

Cei care au centrală de apartament fac adesea o greșeală care duce la explozia sumelor de pe facturile la căldură.

De ce ai facturi mari la gaz și curent? Probabil faci aceste greșeli

Mulți oameni care au centrală termică de apartament fac aceeași greșeală, care duce la un cost mai mare a facturilor de gaz și curent.

Specialiștii spun că putem reduce aceste facturi cu 15 și chiar 20%, dacă știm cum să folosim corect centrala și aparatele electrocasnice.

Ei au formulat câteva recomandări pentru a diminua facturile cu până la 20%. Totul este să știi cum să folosești corect centrala. De multe ori, românii își setează aparatura și modul acesteia de funcționare greșit, astfel încât facturile vin foarte mari.

De exemplu, centrala ar trebui setată la 50-55 de grade, astfel încât apa caldă să aibă în jur de 40 de grade, adică temperatura optimă.

„Cel mai bine ar fi să setați centrala undeva la 50-55 de grade, iar un termostat de ambient adițional centralei v-ar ajuta foarte mult.

Termostat care ar trebuie setat undeva la 22-23 de grade, cam asta este temperatura optimă.

Iar pentru partea de apă caldă menajeră, temperatura ar fi undeva la 40 de grade”, spune Andrei Miu, specialist instalații termice, potrivit Digi24.

„O familie, dacă are apa caldă setată la 60 de grade, niciodată nu se va putea spăla cu o apă la o temperatură de 60 de grade. Automat va folosi și apă rece, ceea ce înseamnă un cost dublu”, spune Andrei Miu.

Cum îți micșorezi facturile

Cât despre electrocasnice, cel mai mult consumă frigiderele, aerul condiționat și mașina de spălat.

„Aparatele frigorifice să le deschidem cât mai rar și cât mai puțin, adică atât timp cât luăm alimentele.

La aparatele de aer condiționat, putem seta o temperatură potrivită în cameră, 22-23 de grade, nu 16 grade!

Iar la mașinile de spălat, un sfat pe care vi-l pot da este să selectăm temperatura în funcție de hainele pe care le spălăm”, spune Florin Dima, specialist în aparatură electrocasnică.

Aparatele electrocasnice care consumă mai puțin

Chiar dacă dai mai mulți bani, pe termen lung îi vei recupera, pentru că vei plăti mai puțin la facturi.

„La achiziționarea unui produs electrocasnic, sfatul este să optați pentru un produs de clasă energetică A. Chiar dacă diferența de cost este de 200-300 de lei, costul acesta se amortizează în timp”, subliniază Florin Dima.

Poți face câteva schimbări care să ducă la facturi mai mici, cum ar fi să nu îți lași aparatele precum telefonul, laptopul sau alte aparate la încărcat peste noapte, pentru că ele vor continua să consume energie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI